Odpověď na ni budeme znát v sobotu navečer. Možná o trochu později než v předchozích letech. „První výsledky by se mohly na webových stránkách www.volby.cz objevit v sobotu mezi třetí a půl čtvrtou hodinou odpoledne," uvedla Jitka Číhalová, ředitelka krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Jihlavě.

Volební komise totiž musí sečtené výsledky předat na některém z šestadvaceti přebíracích míst zřízených Českým statistickým úřadem. „Údaje bude zpracovávat bezmála tři sta lidí," popsala Číhalová. V Kraji Vysočina budou voliči moci chodit do 1137 volebních okrsků, které budou zřízeny v 704 obcích.

V letošním roce je možné, že si lidé budou muset počkat trochu déle na výsledky z Jihlavska a části Havlíčkobrodska, kde se zároveň konají senátní volby ve dvou obvodech. „V těchto místech to budou mít na sčítání volební komise náročnější, bude tedy záležet na jejich rychlosti a šikovnosti," uzavřela Číhalová.

Kompletní složení nového krajského zastupitelstva by podle ředitelky ČSÚ mohlo být jasné v sobotu kolem desáté hodiny večerní. Volební štáby stran se scházejí právě v sobotu odpoledne většinou v Jihlavě, kde budou čekat na výsledky hlasování.

Před čtyřmi lety ve volbách zvítězila ČSSD se skoro 30 procenty hlasů, následovaná KSČM s téměř pětinou hlasů. Do krajského zastupitelstva se dostali ještě kandidáti lidovců, ODS, TOP 09 a hnutí Pro Vysočinu.