Jedním z faktorů je vývoj počasí v červenci. „Kdyby byl celý červenec extrémně suchý, na začátku srpna se díky tomu můžeme dostat do problémů. Výhled na delší dobu se díky nevyzpytatelnosti počasí nedá bohužel předpovědět, momentálně je vody dost a minimálně na měsíc jí i hodně bude,“ sdělil Vlasák.

S jeho tvrzením souhlasí i Jaroslav Mikyna z odboru životního prostředí Kraje Vysočina. „Letos zatím neprší tolik, co loni, ale i tak můžeme hodnotit stav vody napříč krajem jako normální. Klíčové je, že je nádrže jsou v podstatě naplněny,“ shrnul.

Odběry vzorků pro testování na koronavirus. Ilustrační foto.
Indická mutace koronaviru na Vysočině: rodina si ji přivezla z exotické dovolené

Některé obce i přesto nabádají své obyvatele, aby šetřili. Jednou z nich je Vysoká na Havlíčkobrodsku, kde zavedli dlouhodobý zákaz napouštění bazénů. „Jelikož máme vlastní obecní vodovod, a problémy s nedostatkem vody jsme měli už dlouho, prostě jsme to zakázali,“ řekl starosta Martin Vondrák.

Místní problém s nedostatkem vody řeší, připravili si plány na záložní přírodní zdroje, budovat ale můžou začít, až jim udělí povolení ochránci přírody. „Jeden ze zdrojů má být v obci Nový svět, která pod nás spadá taky. Vyskytuje se tam ale jakýsi chráněný druh brouka, takže musíme čekat, až nám zelení udělí povolení,“ přiblížil Vondrák.

Zákaz ve Vysoké platí od osmého dubna, má zůstat už napořád. Podle starosty si totiž místní lidé vody neváží, panují také obavy, že kvůli pokácenému lesu bude voda odtékat snáz. „Les vodu vždycky zadržoval, mám strach, že teď odteče. A hlavně, lidé si posečou zahradu, často jí vodou znovu pokropí, a potom sedí v hospodě a nadávají, že musí pořád sekat,“ lamentoval Vondrák.

Místní přitom mohou využít cisternové rozvozy vody. O ty se na Havlíčkobrodsku stará firma Vodovody a kanalizace(VAK). „Rozvážíme i letos, i když je situace lepší. Teď především do míst, kde jsou nějaké odstávky, nebo případně výluky, kde musíme být ze zákona,“ řekl vedoucí vodohospodářského dispečinku firmy VAK Václav Fröhlich.

Omezení ve Sněžném

Omezení na používání vody z obecního vodovodu vyhlásili i v městyse Sněžné na Žďársku. S chybějící vodou se tam v minulosti často potýkali i na podzim, tedy v období, kdy už by teoreticky mělo být vody dost. „Naprosto vůbec nám nestačil původní zdroj, navíc kvalitu hrozně ovlivnila jedna chemikálie, používaná především na plevely,“ dodala starostka Sněžného Renata Dvořáková.

Pro Sněženské se blízká na lepší časy. Nyní sice vyloženým nedostatkem vody netrpí, obec ale získala dotaci, díky které bude moct postavit dva nové zdroje na vodu. „Ty by měly skokově zlepšit jednak kvalitu vody, ale také její množství, takže se vyhneme problémům z minulých let,“ radovala se Dvořáková.

Travnatá pláž a čistá voda. Lidé do Spělkova za koupáním jezdí rádi.
Spělkov: lidé se koupají v požární nádrži. Udržují ji místní hasiči. Víme proč

Právě dotace jsou jedním z důvodů, díky kterému krajský úřad letos neregistruje žádné problémy se zásobováním vody do jednotlivých obcí. „Většina obcí, které v minulosti zápasily s nedostatečnou vydatností zdrojů tento problém řešila nebo řeší tím, že dosáhly na dotace, anebo se jim povedlo se připojit ke skupinovým vodovodům,“ potvrdil Mikyna.

Kraj Vysočina má každoročně připravené dva dotační programy na podporu rozvoje vodohospodářské infrastruktury v obcích. Jen pro letošní rok bylo podpořeno přes osmdesát žádostí, které usilovaly o podporu v rámci některého z programů. „Z těch přijatých je více než čtvrtina, co nějakým způsobem souvisí se zásobováním pitnou vodou,“ zakončil Mikyna.