Povodí Moravy revitalizuje Svratku v Sedlišti u Jimramova. Voda v řece tam bude nově proudit historickým korytem, které bylo v minulosti odstavené.

Přesnou trasu koryta vodohospodáři vytyčili pomocí historických map a kopaných sond. „Naším cílem je obnovení původního koryta, zlepšení funkcí vodního toku a přirozené retenční kapacity říční nivy,” uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

| Video: Youtube

Podle Václava Garguláka získá Svratka u Jimramova zcela novou podobu.

“Její koryto prodloužíme, obnovíme původní meandry, koryto řeky bude členitější a dojde k prodloužení doby průtoku korytem. Zvýšíme tak retenční a samočistící schopnost vodního toku s návazností a podporou veškerých ekologických funkcí,“ popsal význam revitalizace Václav Gargulák.

Díky napojení na historické rameno se Svratka prodlouží o 426 metrů. Balvany, kamenné brody a prvky mrtvého dřeva zlepší hydraulickou členitost vodního toku a podpoří říční ekosystém.

Povodí Moravy také napojí slepé rameno, které je v současnosti částečně zanesené. Část slepého ramene bude mít charakter mokřadu s bohatým členěním. Takto zvodnělý biotop bude poskytovat útočiště řadě vodních a na vodu vázaných organismů.

Revitalizace Svratky probíhá ve dvou etapách, délka vlastní stavby potrvá šest měsíců.

Aktuálně Povodí Moravy pracuje na obnovení původního koryta řeky a vybudování brodu. Následně bude voda odvedena do tohoto koryta a bude vybudováno přehrazení stávajícího koryta Svratky tak, aby voda mohla proudit původním ramenem.

„Stavba probíhá úspěšně a bez komplikací. V současnosti probíhají zemní práce a tvarování koryta, břehy budou při dokončovacích úpravách zdrsněny pro vytvoření přirozenějšího dojmu. Snímkování z dronu dokládá, že už nyní se v nivě po dešti efektivně drží voda,“ dodává Gargulák.

Práce odstartovaly letos v dubnu a potrvají do listopadu. Stojí 4,7 milionu bez DPH.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pouť ve Žďáře nad Sázavou: Davy návštěvníků si užívaly atrakce i dobré jídlo

Pouť ve Žďáře nad Sázavou: Davy návštěvníků si užívají atrakce i dobré jídlo | Video: Deník/Milan Krčmář