"Na Jihlavsku dochází na komunikaci druhé třídy číslo 1311 mezi Jihlavou a obcí Zborná v lesním úseku k padání stromů, na místě již zasahují hasiči. Vzhledem k povětrnostním podmínkám dochází k padání stomů na komunikace i na dalších místech a je tak nutné, aby řidiči zvýšili svoji opatrnost," uvedla v sobotu odpoledne policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Během noci na sobotu a ráno spadly na našem území srážky do 20 mm nad Mostištěm, na ostatním území 5 – 15 mm. "Přítok Oslavy do vodní nádrže Mostiště stále narůstá, ale v nádrži je stále dostatek zásobního prostoru. Vodní nádrž Vír transformují zvýšené průtoky. Vodohospodáři situaci monitorují a udržují volné zásobní prostory v nádržích. Podle předpovědí ČHMU už nebudou srážkové úhrny tak výrazné," sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Hladiny řek na Vysočině překročily na šesti místech druhý stupeň povodňové aktivity. Na devíti stanicích pak hydrometeorologové evidují první stupeň. Hladina vystoupila na Sázavě, Doubravě, Jihlavě, Želetavce, Oslavě, Šlapance, Svratce, Balince a Borovském potoce. Vyplývá to z aktuálních informací serveru Českého hydrometeorologického ústavu.

Hladiny řek postupně stoupaly od noci z pátku na sobotu. Ve Žďáře nad Sázavou se dostala Sázava na výšku 176 centimetrů. K dosažení třetího povodňového stupně tak chybí jen čtyři centimetry. Od dnešního rána tak vystoupala hladina o metr. Zdá se však, že tam už řeka kulminovala a pomalu by mohla začít výška klesat. Podobný trend lze očekávat i u ostatních toků. Většina řek dosáhla největších hodnot do 16 hodin.

Povodí Moravy podobnou situaci očekávalo, proto začalo už ve středu snižování hladin vodních nádrže Mostiště. V dalších dnech pak vodohospodáři zvýšili odtok z nádrže Vír, aby vznikl dostatečný prostor pro vodu z tajícího sněhu.