Zatímco letos zaplatili odběratelé na Žďársku za vodné a stočné 99,20 korun za kubík vody, v následujícím roce to bude 103,10 korun za stejné množství. Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko schválil navýšení ceny vodného a stočného na rok 2021 o 3,9 procenta. „Čekal jsem to, pořád jen zdražují. Čím víc šetřím, tím víc platím. Je to k vzteku,“ rozhorlil se Jaroslav Sedláček ze Žďáru nad Sázavou.

Do ceny vodného a stočného se promítá hned několik faktorů. „Odvody státu a nájemné na obnovu majetku vodohospodářské infrastruktury tvoří 55,3 procenta z ceny vodného a stočného. Náklady na provoz a údržbu vodovodů a kanalizací vodohospodářské infrastruktury, v nichž jsou zahrnuty chemikálie, materiál, energie, opravy a podobně, činí 16,6 procenta. Náklady provozovatele v celé kalkulaci činí 26,1 procenta,“ vysvětlila Dagmar Zvěřinová, předsedkyně předsednictva Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko s tím, že průměrná míra zisku v ceně vodného a stočného činí dvě procenta.

Třetí ročník otužování ve Žďáře nad Sázavou.
Ve Žďáře propojili oheň a mráz. Otužilci si zaplavali pro lidi s popáleninami

Voda 2020
vodné 58 Kč/m3,
stočné 41,20/m3,
celkem 99,20/m3

Voda 2021
vodné 60,70/m3,
stočné 42,40/m3,
celkem 103,10/m3

Teplo 2020
491,70 Kč/GJ

Teplo 2021
491,70 Kč/GJ

Naopak teplo v příštím roce ve Žďáře nepodraží. Cena tepelné energie, kterou městu dodává společnost SATT, zůstává na částce 491,70 korun za gigajoul. „Cena tepla se u nás nemění,“ potvrdil ředitel SATTu Petr Scheib.

Za elektriku a zemní plyn by mohly domácnosti naopak ušetřit. „E.ON se zaměřuje na prodej elektřiny z obnovitelných zdrojů. K odběru takové energie se snažíme motivovat i naše zákazníky. Třeba tím, že při přechodu na Zelenou od E.ONu mohou ušetřit. Stávající klienti až deset procent oproti současnému ceníku. Ti noví až tři a půl tisíce korun,“ oznámil Roman Šperňák z firmy E.ON.

„Dalším oblíbeným a dlouhodobě výhodným produktem jsou takzvané Komplety. Komplet plyn našim zákazníkům zajistí pravidelné servisní prohlídky kotle a spalinových cest v ceně. Navíc si nemusí termíny hlídat,“ dodal.

V centru Velkého Meziříčí budou parkovací automaty. Zdarma bude parkoviště v nedalekém areálu Svitu.
Parkování ve Velkém Meziříčí je zatím zdarma. Ovšem ne na dlouho

Levnější plyn garantuje skupina innogy. „Naše ceny zemního plynu a elektřiny jsme snížili už na podzim a zároveň jsme ujistili zákazníky, že nemusejí mít obavy ze žádného zdražování. V každém případě bude pro zákazníky innogy příští rok výrazně levnější. Rozhodnutí Energetického regulačního úřadu zlevní ještě distribuci, tedy regulované ceny. Rodina, která od innogy odebírá elektřinu a zemním plynem vytápí dům a ohřívá vodu, podle našich propočtů ročně ušetří přes dva tisíce korun,“ potvrdil Pavel Grochál ze skupiny inogy.

Za co ale Žďárští zaplatí v příštím roce rozhodně více, to je poplatek za parkování. Namísto původních deseti korun vyjde řidiče parkovné ve zpoplatněných lokalitách na dvojnásobek. „Naposledy došlo ke změně poplatku za parkování v roce 2009. Proto přistupujeme k navýšení,“ vysvětlila místostarostka Žďáru nad Sázavou Ludmila Řezníčková.

A otazník stále stojí nad poplatky za odvoz a likvidaci komunálního odpadu. O jeho případném navýšení rozhodne město v průběhu příštího roku.