Jak vlekaři dodávají, jsou na sezonu připravení, dokončili údržbu a dolaďují poslední maličkosti. Poslední, co do počtu návštěvníků „neslané nemastné" zimy jim ale nedovolily dát letos do techniky nebo rozšíření služeb víc peněz. „Plány by byly, ale všechno prostě záleží na počasí a výdělcích," řekl Klapač.

Kromě běžné údržby investovali letos v Novém Městě do zasněžovacího systému. „Starší děla jsme měnili za novější, pracovali jsme i na dalším zkvalitnění podmínek pro návštěvníky, třeba na zemních úpravách kolem parkoviště," dodal provozovatel střediska Harusák.

Velkomeziříčský areál na Fajtově kopci nabídne také všechno, na co jsou tam lyžaři zvyklí. „Udělali jsme nějaké terénní úpravy, propojovali jsme zasněžovací systém. Hodila by se ale už lepší sezona. Ty slabé nějak přežijeme, ale brzdí nám to investice. Potřebovali bychom vyměnit rolbu, chceme víc zdokonalovat podmínky pro děti, nápadů by byla spousta," zmínil Jiří Pálka, manažer meziříčského skiareálu.

Na přírodní sníh se už na sjezdovkách nespoléhají, základ tratí tam vždy tvoří vrstva toho umělého. „Když bude pod pěti stupni pod nulou, budeme potřebovat asi sto hodin, abychom nasněžili hlavní svah a spustili vlek," řekl Pálka z meziříčského areálu.

Jak ale vlekaři dodávají, potřebují i „pravý" sníh teprve ten většinu lidí vytáhne na sjezdovku. „Je to ta nejlepší reklama na lyžování," usmál se Jiří Pálka. „Když šlapete před domem v blátě, není to zrovna ‚lyžařská' atmosféra, lidé si často ani neuvědomí, že na sjezdovkách sníh je. A na svahu je pak přírodní sníh takovým bonusem, aby byla větší zábava," dodal Petr Chlubna, správce jimramovského skiareálu. I tam už jen čekají na mráz. „Všechno je, jak má být, údržba je hotová. Na nějakou velkou investici to ale letos nebylo," poznamenal Chlubna.

Ani skiareál Jimramov nechystá letos velké změny, co se týká rozsahu služeb a provozu. Podobně jako jinde nabízejí standardně občerstvení, půjčovnu lyžařských potřeb, lyžařskou školu, zasněžování, a také umělé osvětlení. „Večerní lyžování ale letos rozšíříme, přidáme jeden den, takže se u nás bude s umělým osvětlením lyžovat od středy až do soboty," doplnil Petr Chlubna.

Jak řekl Zdeněk Holemář, správce lyžařského areálu ve Svratce, i tam je vzhledem k posledním třem zimám letos víceméně všechno „při starém". „Nabídneme vše, na co jsou lidé u nás zvyklí. Všechno máme hotové, takže už záleží jen na tom, odkdy budeme moci zasněžovat. Možná začne i sněžit, ale uvidíme. Počasí zatím vypadalo ‚zajímavě'," pověděl s úsměvem Holemář.