„Jde o první krok dlouhodobé snahy o oživení této lokality s reálnou nadějí na získání dotace. Pokud budeme úspěšní, můžeme získat až polovinu potřebné částky. Půjde vlastně o odpočinkové místo s výhledem na město,“ poznamenal bystřický starosta Karel Pačiska s tím, že v rozpočtu jsou k tomuto účelu vyčleněny dva miliony korun.

„Kozí stezka je pracovní název, spolupracujeme na tomto projektu s Místní akční skupinou. Součástí bude také částečné odlesnění kopce, ale počítáme i s obnovou křížů na jeho vrcholu,“ uvedl starosta.

Šibenice z 15. století

Na opravu křížů v místě, kde bývalo popraviště, je v rozpočtu pamatováno 150 tisíci. „Popraviště na kopci existovalo už začátkem 15. století. I když tehdejší šibenice vypadala spíše tak trochu jako obrácený stůl, protože se obvykle věšelo více odsouzenců naráz. Exekuce a všechny náležitosti s ní spojené nebyly nejlevnější, město nemělo svého kata a jezdilo se pro něj do Poličky. Na nákladech na popravy se proto podílely všechny vesnice v okolí,“ vysvětlil už dříve ředitel bystřického muzea Vladimír Cisár.

Trnkovo dioráma bude příštích minimálně deset let těšit návštěvníky Západočeského muzea v Plzni.
Broučci z Jimramova „odletí“ do Plzně o měsíc později

Takzvaná Šibenná hora bývala před staletími holá, aby byla těla oběšenců zdaleka vidět. K zalesnění kopce došlo až v roce 1853.

V souvislosti s revitalizací Hory se nejedná o první návrh. Před více než desetiletím byla v lokalitě plánována hvězdárna, od čehož ale bylo kvůli značné finanční nákladnosti upuštěno, a poté byla zvažována i naučná stezka útrpného práva.