„Podstatou byl průchod všemi kontrolními stanovišti v co nejkratším čase. Jednotlivé týmy byly vybaveny mapami s postupnými cíli, kam se musely v kompletním složení dostat podle svého uvážení po silnicích, lesních i polních cestách, ale bez použití GPS,“ přiblížil velitel pochodu, který pořádaly jihlavská a pražská Střední škola veřejnoprávní a Vyšší odborná škola Trivis, a zároveň vyučující branné přípravy v pražském Trivisu Milan Kotouč.

Do cíle v Bohdalci na Žďársku nakonec dorazilo dvanáct kompletních týmů. Osm hodin a jednu minutu na noční přesun potřeboval vítěz pochodu, kterým se stalo družstvo Rapax z pražského Trivisu. Na druhém místě skončil tým G. I. Janes, jenž trasu zdolal za 8 hodin a 17 minut, a pohár za třetí místo převzal tým Trivis Jihlava VI s časem 8 hodin a 39 minut.

„Bylo to hodně náročné, ale jsem ráda, že jsem to zkusila, byla to výzva. Nečekali jsme, že vyhrajeme, ale když jsme pak šli, říkali jsme si, že bychom to mohli dát,“ uvedla s úsměvem členka vítězného týmu Rapax z Trivisu Praha Michaela Vaverová. „Několikrát jsme trénovali, chodili jsme s panem velitelem se zátěží po Brdech. Pokud bude nějaký další podobný pochod, určitě bychom zase chtěli jít,“ doplnila studentka.

Pětačtyřicátý nedvědický pochod překonal rekord, na trasy vyrazilo 1167 turistů a cykloturistů.
Pochod překonal rekord, přijeli lidé z celé republiky

Chod jednotlivých stanovišť, kterými byly topografie, střelecká, ženijní, ale také zdravotnická příprava, po trase zajišťovali odborní instruktoři. „Myslím si, že noční pochod byl pro studenty dobrou příležitostí prověřit si svoje znalosti,“ poznamenal instruktor topografické přípravy Václav Karban.