„Hovořili jsme o tom už v pátek, protože jsme počítali s tím, že Martina na mistrovství určitě uspěje, ale vzhledem k jejímu nabitému programu na ni teď nechceme tlačit. Začátkem března ji ještě čeká účast na mistrovství světa ve víceboji v kanadském Calgary, takže se s ní potom plánujeme spojit a domluvit se, jak na tom bude s časem," uvedl žďárský místostarosta Josef Klement. „Rádi bychom ji však minimálně přivítali na radnici a pogratulovali jí k dalšímu úspěchu," dodal s tím, že k tomu může dojít třeba až po sportovní sezoně.

Minulý rok olympijské vítězce v rychlobruslení tehdejší žďárští zastupitelé za její skvělou propagaci Žďáru nad Sázavou po celém světě odhlasovali coby dar parcelu pro stavbu rodinného domu ve čtvrti Klafar. Místo zatím není připraveno ke stavbě.

„V lokalitě bude teprve letos probíhat výstavba inženýrských sítí a komunikací za přibližně dvacet milionů korun," vysvětlil Klement. Dodal, že o ocenění sportovních výkonů Martiny Sáblíkové podobným způsobem, jako tomu bylo v loňském roce, nyní ve vedení města nijak nehovořili.

Martinu Sáblíkovou si ale po úspěšném světovém mistrovství neužije ani její matka Eva Sáblíková. „Martina do Žďáru přijede jenom na otočku, aby si vyprala a sbalila věci před odjezdem na mistrovství světa ve víceboji v Calgary," sdělila Eva Sáblíková. Na oslavy tak podle ní nyní nebude čas. „Budeme rády, když si spolu stihneme popovídat. Slavit budeme až po skončení sezony," prohlásila Eva Sáblíková.

Maminka má po dobu nepřítomnosti své slavné dcery také na starosti jejího jorkšíra Zorinku. Na Martinu, která si domů přiveze dvě zlaté medaile ze závodů na tři a pět kilometrů, se už moc těší.

„Je to bombastický úspěch, je to prostě moje zlatá holka. A to čtvrté místo na patnáctistovce? Každá bramborová medaile trochu mrzí, ale i tak to byl fantastický výsledek. Martina si zlepšila svůj osobní rekord a od bronzu ji dělilo jenom pět setin sekundy," doplnila Eva Sáblíková s úsměvem a prohlášením, že někdo prostě být čtvrtý musí.

Na svoji bývalou žačku nezapomínají ani ve žďárské Základní škole Švermova. Fandí jí jak tamní učitelé, tak i žáci. „Ráno jsme měli speciální hlášení v rozhlase, kde jsme Martině na dálku poděkovali za skvělou reprezentaci, a pak jsme ve vstupních prostorách školy vyvěsili velikou papírovou plachtu, na kterou děti píší vzkazy pro Martinu. Aby si všechny mohla pročíst, až k nám přijde na návštěvu," sdělil ředitel Základní školy Švermova Jaroslav Ptáček. „Martina k nám chodí neplánovaně, když je ve Žďáře a má chvíli čas, vždycky na mě jenom zazvoní, a my pak svoláme učitele a přizpůsobíme její návštěvě výuku," dodal Ptáček.