V soutěži se sešlo šest pečených beránků. Chuťové pohárky návštěvníků nejvíce oslovil beránek Hany Fialové z Dolní Rožínky. „Vylepšila jsem si recept na piškotového beránka podle svého. Do těsta jsem třeba přidala ušlehanou šlehačku, aby bylo nadýchanější," řekla autorka nejvíce bodovaného beránka. „Nepekla jsem ho ve formě, ale v kastrůlkách," usmívala se Hana Fialová. Korpusy potom vytvarovala a potáhla vlastnoručně připravenou marcipánovou hmotou.

Jak Hana Fialová dodala, pečení ji baví. „Jenom se k tomu třeba doma nedostanu příliš často, takže nepeču pravidelně. Ale je to příjemný relax," usmívala se.

Beránek Hany Fialové zvítězil jednoznačně, své příznivce ale v soutěži měly všechny přihlášené pekařské výtvory. Po sečtení bodů musel dokonce o druhém a třetím místě rozhodnout „zvláštní porotce", protože dva pečené velikonoční výtvory získaly stejný počet bodů. „Ano, byla to remíza, takže jsme nezávislý porotce z řad návštěvníků, který předtím beránky ještě neochutnával, rozhodl mezi dvěma stejně obodovanými vzorky," usmívala se jedna z pořadatelek Drahomíra Fialová. Těsně druhý se v soutěži umístil beránek Marie Joklové ze Stříteže, třetího nejchutnějšího beránka upekla Lucie Fialová ze Zvole.

Vítání jara v Dolní Rožínce bylo setkáním s tradicemi, řemesly i přírodou. Návštěvníci obdivovali ukázky výroby velikonočních kraslic nebo pozorovali při práci kováře, který koval i takzvaně na přání. „Zrovna dělám pro jednu paní svícen," usmíval se umělecký kovář Roman Pohanka ze Žďáru. V rukodělných dílničkách příchozí pletli pomlázky a vyráběli další předměty, které se k jaru vztahují. Tleskali také vystoupení národopisných souborů Rožínka a Groš, které jsou držiteli titulu Nositel tradic Bystřicka. Návštěvníci si mohli také nakoupit drobné dárečky.

Jarní setkání v Dolní Rožínce obnovili loni, kdy ho uspořádali po asi osmileté přestávce. „Moc mě těší, že se tyto akce zase obnovily. Chceme tu tradici obnovit. Setkání se vydařilo loni i letos, takže doufám, že se už zase bude konat pravidelně každý rok," řekl starosta Zdeněk Horák. „Moc děkuji všem, kteří se na uspořádání akce podíleli. Hodně se o ni zasloužily třeba obyvatelky obce, které na přípravách pracovaly s nadšením a ve svém volném čase," dodal Zdeněk Horák.