Nabitý dvoudenní program zahájí dnes, tedy v pátek ve 14.30 hodin oblíbený loutkoherec Jan Hrubec s pohádkou O kouzelném zvonu. Na pódiu se potom objeví divadelní ochotníci z Lomnice u Tišnova Vichr z hor s představením Dva na kanapi. V 17 hodin je vystřídá Divadlo Beze Jména a jejich Princové jsou na draka.

„Už dlouho zvu ochotníky z Humpolce. Divadelní soubor pana Honzla letos poprvé přijede a já se moc těším na jejich Muže v offsidu," pověděl Ladislav Stalmach, starosta Víru a také jeden z pořadatelů akce.

První den festivalu zakončí svým koncertem Elis, vlastním jménem Eliška Mrázová, s doprovodnou kapelou. Bezmála jednadvacetiletá umělkyně byla na Zlatém slavíku vyhlášena Objevem roku 2014 a je známá svým zpěvem i hrou na hudební nástroje, zvláště pak na ukulele.

Sobotní část festivalu odstartují členové souboru Kvelb z Českých Budějovic. „Našel jsem je na internetu, zaujala mě jejich videa na youtube. Půjdou obcí na chůdách. Vypadá to impozantně, když se blíží čtyřmetrové postavy, používají obří rekvizity," vysvětlil Ladislav Stalmach.

Příchozí také pobaví šermířské vystoupení Rytířů Země zubra, koncert žáků bystřické základní umělecké školy, taneční pásmo v podání oblíbeného tělesa Studnický šesttet, recitál bluesmana a písničkáře Ladislava Zítky a v neposlední řadě i představení domácích ochotníků S čerty nejsou žerty.

„V půl osmé večer začne koncert dua AMaTer. Mladá děvčata Martina Hájková a Tereza Syslová ze Žďáru nad Sázavou se umístila na třetím místě v soutěži Vysočina hledá talent 2015," připomněl Stalmach.

Vírské vanutí zakončí svojí hudební tvorbou bystřická kapela The Moribundus. „Poslední třešinku na dortu obstará opět Kvelb, a to nočním představením Ohnivé loutky," doplnil Ladislav Stalmach.

Po celou dobu festivalu se děti vydovádí na skákacím hradu a skluzavce, vyzkouší si malování na trička a jiné. Permanentní vstupenka přijde na 200 korun na oba dny, jednotlivé dny jsou po 120 korunách, za jednotlivá představení diváci zaplatí 60 korun, koncert Elis je o dvacetikorunu dražší. Pro děti platí ceny poloviční a ty do 100 centimetrů výšky mají vstup zdarma. Za nepříznivého počasí se festival koná v kulturním domě.