„Slavnostní uvedení ferrat do provozu je naplánováno na sobotu 2. dubna," informoval předseda vírského horolezeckého oddílu Slávek Matuška. „Chtěli jsme zpřístupnit skalní terény, které jsou jinak dostupné pouze horolezcům, veřejnosti, a zejména dětem a mládeži. Vznikly tak dvě zajištěné cesty obtížnosti B až C, nabízející překrásné výhledy do údolí Svratky a na hráz nádrže Vír I," přiblížil Matuška.

Ferrata na Velké věži zajištěná kovovými stupy a ocelovým lanem se nachází na opačné straně skály nad Svratkou, kterou horolezci v zimě upravují na ledovou stěnu. Lidé se k nástupu na ni dostanou po kamenných schodech ve svahu od chaty Krabička. „V budoucnu na ferratu naváže turistická stezka vedoucí na hráz přehrady a dále k nástupu na ferratu na Jezerní stěně," sdělil Matuška.

Jištěná cesta na Jezerní stěně je pod přehradní hrází. Nástup na ni je zajištěn z dálky viditelným žebříkem.

Jen s pomůckami

V současné době jsou obě vírské ferraty funkční, nejsou však dokončeny a vyznačeny sestupové a turistické stezky. Zbývá rovněž umístit provozní řád. „Snad se nám do začátku dubna podaří všechno stihnout," doufá horolezec.

Na trasy ve skalách je zakázáno vstupovat bez bezpečnostních pomůcek. „Pohyb na zajištěných cestách je na vlastní nebezpečí a jen s patřičnou výbavou, což je minimálně ferratový set a přilba," přiblížil Slávek Matuška.

Ferraty byly vybudovány s finanční podporou Víru a Bystřice. Bystřická radnice projekt, od kterého si slibuje především další zvýšení turistického ruchu v mikroregionu, podpořila sto tisíci korunami, Vír uhradil dvacet tisíc na projektovou dokumentaci. Horolezci instalační práce provedli zdarma a stejně tak se i o ferraty budou starat.

„V rámci Mikroregionu Bystřicko jsme dávali dohromady takzvanou mapu cestovního ruchu co všechno u nás můžeme turistům nabídnout, a ferraty jsou položkou nabídky. A právě ve Víru byl vhodný terén ke vzniku takových tras," sdělil bystřický starosta Karel Pačiska. „Předpokládáme, že do většího povědomí lidí se ferraty dostanou až po jejich oficiálním uvedení do provozu," doplnil starosta Víru Ladislav Stalmach.

Ferraty (z italského via ferrata) jsou cesty v horském terénu, které jsou vybaveny jisticími fixními lany, železnými stupačkami, případně i dalšími pomůckami, které zvýší bezpečnost procházejících a zpřístupní terén návštěvníkům, kteří nemají zkušenosti s horolezeckými výstupy. Ferraty se nacházejí hlavně v horských terénech v zahraničí, u nás v posledních letech jejich počet vzrůstá.

Úroveň obtížnosti nových ferrat je podle vyjádření horolezců spíše jednodušší. „Nejsou nějak zvlášť obtížné. Šlo nám o to, aby se turisté po zajištěné trase dostali po skalách tam, kam jinak mohou jenom horolezci," doplnil Slávek Matuška.

Ferraty v ČR*

- Pastýřská stěna v Děčíně

- Vodní brána u Semil

- ferrata v Táboře u Lužnice

- ferrata v Bechyni

- Kočičí kameny u Bílého potoka na Liberecku

- ferrata Slánská hora ve Slaném

- ferrata v Bečově nad Teplou

- Velká dohoda v Moravském krasu

* nejznámější ferraty