Už ode dneška například září vánoční strom v Pohledci, místní části Nového Města na Moravě. Postaraly se o to děti a paní učitelky z místní mateřské školy. „Ještě před samotným rozsvícením předvedly děti rodičům, prarodičům a členkám místního svazu žen divadelní představení. A po něm byl slavnostně rozsvícen vánoční stromeček na školní zahradě. Ten pro tuto příležitost zakoupil předseda osadního výboru v Pohledci Tomáš Krejčí,“ informovala ředitelka mateřské školy v Novém Městě na Moravě, pod níž spadá i správa pohledeckého školského zařízení, Marie Buchtová.

Časnější nástup adventu, než bývá zvykem, má v Pohledci své opodstatnění. „Začali dřív proto, že se to hodilo všem stranám. Příští týden bude rozsvěcování vánočních stromků všude okolo a nemohli by si to děti ani jejich rodiče tak užít. Hodně lidí se jezdí podívat na začátek adventu třeba do Nového Města,“ vysvětlila Ivana Buchtová.

Základní výzdobu na stromeček – tedy osvětlení – zakoupila obec. O tu další se už postarají samy děti. „Postupně budou na jehličnan věšet to, co ve školce vyrobí. Do Štědrého dne už by na něm měla viset spousta ozdob,“ poznamenala Ivana Buchtová.

Dříve než ostatní rozsvítí také stromeček v Bystřici nad Pernštejnem. Bude to jeden z mnoha bodů sobotní akce nazvané Vánoční koledování. „Řekli jsme si, že rozsvítíme náměstí o týden dříve. Ať si to lidé užijí. Aspoň se jim to nebude křížit s podobnými akcemi v okolí,“ usmál se bystřický starosta Karel Pačiska. „Náměstí pak bude slavnostně rozsvícené až do Tří králů,“ dodal.

Pravidelná akce Rodinného centra Srdíčko přilákala davy lidí.
OBRAZEM: Nakupující vzali burzu hraček a knih útokem

Vánoční strom už Bystřičtí mají. Nevozí jej odnikud z daleka, jehličnan zdobící Masarykovo náměstí je místní. „Každý rok se obracíme na místní obyvatele s výzvou, aby nám darovali strom, který jim v zahradě stíní, je přerostlý a chtějí se ho zbavit. Máme už pořadník, lidé se nám sami hlásí. I letos jsme si takto jeden vytipovali,“ prozradil tradiční postup radnice Karel Pačiska.

Program Vánočního koledování je velmi pestrý. Děti se například mohou těšit na Ježíškovu poštu nebo na tvořivé dílničky. „Bude pro ně připravené malování na obličej, tvoření ozdob ze slámy a podobně,“ řekl Karel Pačiska.

Na Masarykově náměstí vystoupí v rámci programu v sobotu odpoledne děti z umělecké školy i ze ze základních škol a zájmových organizací. Po celé odpoledne se budou konat řemeslné trhy. „A taky se uskuteční tradiční soutěž o nejlepší vánočku,“ doplnil bystřický starosta.

Fanoušci závodníka Tomáše Ouředníčka a automobilového sportu si prohlížejí Ouředníčkův závodní speciál Ford Ranger, než se s ním vydá na Rallye Dakar 2018.
Auto s takovým zvukem nemůže jet špatně, tvrdí Ouředníček

S rozsvícením vánočního stromečku si pospíšili také v Račíně. „My se společně sejdeme v neděli 26. listopadu u sochy Raka. V té době už je takové pološero, takže lampionový průvod, s nímž projdeme celou vesnicí tam a zpět, bude určitě pěkně viditelný. Skončíme u hospůdky u nazdobeného stromečku a tam se uskuteční slavnostní rozsvícení. Děti zazpívají koledy a pak půjdeme na malé občerstvení,“ popsal plánovaný program starosta Račína Jiří Subý.

Vánoční ozdoby si Račínští vyrobili už týden předem. „Sešli jsme se minulou neděli, ozdoby na náš stromeček dělali dospělí i děti,“ potvrdil Jiří Subý.

Běžkaři se těší do bílých stop. U Žďáru je upravuje Josef Holemář.
Provozovatelé lyžařských tras na Žďársku jsou na zimu nachystaní