„Před Vánoci bude Světový pohár v biatlonu, je to z hlediska sněhu kritický termín, takže sníh ze zásobníku bude hodně potřebný. Ale ukazuje se, že je potřebný, i když žádné velké závody v plánu nejsou, protože zima je k milovníkům bílé stopy poslední dobou nepříznivá. Ale ve Vysočina Areně se díky sněhu ze zásobníku stále lyžuje. Základní okruhy jsou udržované,“ vyjádřil se novoměstský starosta Michal Šmarda.

„Sníh budeme potřebovat, bez něj bychom nemohli uspořádat žádné závody. V současné době je zásobník plný tak ze dvou třetin a budeme potřebovat ještě týden mrazivého počasí, abychom jej byli schopni úplně naplnit,“ doplnil Jan Skřička ze Sportovního klubu Nové Město na Moravě.

Původně bylo v plánu už lednové plnění zásobníku, kvůli nepřízni počasí se s ním ale začalo až nyní. „Nejchladnější období bývá tradičně ve druhé polovině ledna a v první polovině února. V lednu ale mrzlo minimálně, takže sněžná děla zahálela. Snad budou nějaké minusové teploty i v březnu, spoléhat na to ale nemůžeme,“ podotkl Jan Skřička.

Zásobník sněhu už zdárně prošel zkušebním provozem, členové sportovního klubu vědí, jak v něm sníh přes léto uchovávat. Přestože bylo v prvopočátcích v plánu zakrytí štěpkou a navíc fólií, dnes už je jasné, že vrstva štěpky sníh dokáže před horkými slunečními paprsky a vysokými teplotami uchránit dokonale. „Je to nejjednodušší s ohledem na manipulaci i ekonomiku. A zároveň je to opravdu funkční, vloni jsme v zásobníku měli sněhu na čtyři a půl kilometru tratí a ještě tam asi dvacet procent zbylo, ty jsme nevybrali,“ informoval Jaroslav Skřička.

Děti se mohou těšit na řadu nových herních prvků.
Na jaře v bystřických Lužánkách přibude nové dětské hřiště

Ve Vysočina Areně se brzy chystají velké změny. V létě tam budou biatlonisté závodit na kolečkových lyžích, město totiž získalo pořadatelství Mistrovství světa v letním biatlonu. „V návaznosti na tyto závody tam budeme v nadcházejících měsících rekonstruovat infrastrukturu. Pokud to dopadne, tak bychom měli v příštím roce proinvestovat přes třicet milionů korun, které získáme z ministerstva školství a tělovýchovy a z Kraje Vysočina. A nějakou částkou přispěje i město. Jde o investici na podporu významných akcí,“ uvedl Jan Skřička.

Začít s rekonstrukcí infrastruktury ve Vysočina Areně by se mělo na už jaře. „Mimo jiné přibudou i nové asfaltové plochy využitelné k in-line bruslení pro veřejnost. Chtěli jsme, aby konečný dopad nebyl jen na velké akce, ale i na veřejné využití,“ poznamenal Jan Skřička.

Ještě v 70. letech minulého století se ve Žďáře konalo masopustní veselí.
OBRAZEM: Žďárem projde v sobotu po letech masopustní průvod
Zdroj: Deník/ Helena Zelená Křížová