Avšak i přes mnohočetná poranění hlavy, zlomeniny obou nohou a ochrnutí pravé strany těla se houževnatému chlapci podařilo posadit se v březnu letošního roku na invalidní vozík. Dominik se snaží intenzivně rehabilitovat, protože právě bez pravidelné a intenzivní rehabilitace se jenom těžko bude moci zapojit zpět do života bez omezení. Pomoci tomuto statečnému bojovníkovi zpátky na nohy se rozhodla i šestice mladých žen z FreeRun teamu, jehož jádro působí v Bobrové na Novoměstsku.

„Domču jsme poznali v roce 2017 na běhu FreeRun, který jsme v Bobrové pořádaly na pomoc bystřickému Dennímu stacionáři Rosa, do nějž Dominik tehdy docházel. Už tehdy nás zaujal, i když přesně nedokáži říct čím,“ popsala první setkání Pavla Roháčková, jedna z členek FreeRun teamu a bývalá studentka žďárského biskupského gymnázia.

Jelikož běžecká akce měla velký úspěch - vybralo se tehdy přes 38 tisíc korun, namotivovalo to dívky k další aktivitě. Jedna akce za rok se jim totiž zdálo málo. „Tentokrát jsme si ale řekly, že chceme pomoci někomu konkrétnímu, aby výsledky byly více patrné. Ptaly jsme se známých, sháněly… Nakonec nám Petra Königová ze stacionáře Rosa doporučila Domču. A my si vzpomněly, že nás už dříve zaujal. Tím bylo rozhodnuto,“ zavzpomínala Pavla Roháčková.

Zdroj: archiv FreeRun teamu

Dívky Dominika, který mezitím z bystřické Rosy přesídlil do Centra Kociánka v Brně, navštívily, seznámily ho se svým plánem a zhruba jeden a půl měsíce na to se mohl celý projekt s příznačným názvem „Na nohy!“ rozjet.

„Chtěly jsme, aby lidé, kteří se rozhodnou Domčovi pomoci, měli něco hmatatelného na památku. A tak nás napadla právě trička,“ vysvětlila Pavla Roháčková. Bílá trika s nápisem a obrázkem, vše v dárkovém balení, si zájemci mohou objednat za 399 korun včetně dopravy přes eshop na webových stránkách freerunhelps.com/cs. Zboží by mělo dorazit během zhruba dvou až čtyř týdnů. „Už jsme objednávaly prvních sto kusů,“ pochlubila se Pavla Roháčková. Vybrané peníze budou využity na rehabilitace a na další pomůcky, které čtrnáctiletý hoch potřebuje. Dominika je možné podpořit i libovolným příspěvkem na bankovní účet číslo 1006995007/2700.

Součástí celodenní akce byla beseda i zážitková výstava.
Tisíc lidí plulo při benefici Na jedné lodi

Dostat chlapce zpátky na nohy totiž není nereálné, ale jeho stav je stále velmi vážný a bez udržení rehabilitace a jeho motivace k vidině samostatného života bez vozíku se to neobejde. „Pomáhá to, když mi věříte,“ uvedl k tomu sám Dominik jako reakci na podporu, které se mu dostává i od veřejnosti na facebooku.

Peníze za trička, která mohou zájemci objednávat až do 20. prosince letošního roku, tak budou podle členek FreeRun teamu pro Domču, jenž se stal postupem času i jejich kamarádem, krásným dárkem k Vánocům.

Narozeninový týden městských lázní v Novém Městě na Moravě.
OBRAZEM: Novoměstské lázně slaví druhé narozeniny