Bystřická „hospoda“ v muzeu naváže na minulost. Pivovar totiž byl přímo v budově, kde muzeum sídlí, protože kdysi dvě budovy jsou dnes sice spojeny střechou i fasádou, ale stále mají dvě čísla popisná. „Někteří staří Bystřičáci tomu tady ještě dnes říkají Na Pivovaře, bývala tam pivovarská restaurace a ještě i v 80. letech tam fungoval bufet. Muzeum má dnes číslo popisné 1 a dům blíže ke spořitelně číslo 299. Hospoda tam ale bývala už někdy od poloviny 16. století,“ přiblížil Vladimír Cisár.

Novou muzejní expozici zaplní řada předmětů připomínající dobu před více než sto lety. Pocházejí jak ze sbírek muzea, tak od dárců. „Dostali jsme například hodně věcí od dědiců hoteliéra Šťastného z Víru, takže tam bude i něco k výrobě kdysi proslulého likéru Vírský vánek. Bohužel se nám ale nepodařilo sehnat staré pivní lahve z Měšťanského pivovaru Bystřice, který byl ve městě do roku 1905. Dnes už je to sběratelská vzácnost. Běžná stará lahev stojí třeba stovku, ale tyto bystřické s vyraženým názvem se mohou vyšplhat i na několik tisíc korun za kus, kdyby je někdo prodával,“ řekl ředitel.

Průvod čertů-krampusů s hrůzostrašně vyhlížejícími maskami se objeví ve Žďáře 25. listopadu. Diváci je uvidí na rychlobruslařském oválu u zimního stadionu.
O krampusy je ve Žďáře obrovský zájem, průvod přeložili k zimnímu stadionu

Sládek, jehož byt se stane další částí expozice, byl klasický bystřický „buditel“, který se v druhé polovině 19. století zajímal o divadlo, sport, politiku, věci veřejné a spolkový život obecně, byl sokolem i dobrovolným hasičem. Tomu bude také odpovídat i zařízení jeho příbytku.

Výstavní síň v podobě historické hospody ale nebude jen ke koukání. Různé akce se jí nebudou vyhýbat ani do budoucna. „Třeba malá představení nebo koncerty určitě zůstanou, konečně, to se přece v hospodách dělalo i kdysi,“ uvedl Cisár.

Historie vaření piva v Bystřici je dlouhá, o jeho kvalitu se například už v roce 1561, když zdědil panství včetně Bystřice, živě zajímal i Vratislav z Pernštejna. Vybízel k tomu, aby se dělal dobrý slad a piva bylo vždy dost. Purkmistr a konšelé společně s pernštejnským úředníkem měli navíc dbát o to, aby na oblíbený mok měli i chudí. Pokud ale někdo vyrobil špatné pivo, čekala ho pokuta a postihy provinilcům hrozily i za falšování piva vodou nebo patokem. Dohlíželo se na nákladníky, sladovníky a pivovarníky, ale i na mlynáře, kteří mleli slad.

Vedení žďárské radnice chce lidem více zpřístupnit část Sázavy.
Bude se po řece plout na lodičkách? Jednání zatím nejsou konkrétní

Přímo v Bystřici se nyní vaří pivo Mittrowsky v minipivovaru turistického centra Eden a prodávat se s ohledem na využití evropské dotace při stavbě centra zatím může pouze tam. „Uvidíme, jak to bude s pivovarem vypadat po uplynutí doby udržitelnosti, což je pět let. Určitě bylo dobré, aby se pak pivo mohlo čepovat alespoň v místních hospodách,“ sdělil bystřický starosta Karel Pačiska.