VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Více než sto let starou hospodu v muzeu otevřou v prosinci

Bystřice nad Pernštejnem – Novou trvalou expozici plánují v prosinci zprovoznit v bystřickém muzeu. Půjde o hospodu z přelomu 19. a 20. století a byt bystřického sládka. „Slavnostní otevření je naplánováno na 9. prosince a k této příležitosti si necháme v minipivovaru v centru Eden uvařit bystřický ležák,“ informoval ředitel muzea Vladimír Cisár.

18.10.2017
SDÍLEJ:

Budova dnešního muzea, původně radnice, ve 20. letech 20. století. V pravé části je restaurace u Matějků a sklad piva starobrněnského. Další restaurační zařízení, Schwarzerův hostinec a řeznictví, je o dům níže.Foto: archiv Karla Skalníka

Bystřická „hospoda“ v muzeu naváže na minulost. Pivovar totiž byl přímo v budově, kde muzeum sídlí, protože kdysi dvě budovy jsou dnes sice spojeny střechou i fasádou, ale stále mají dvě čísla popisná. „Někteří staří Bystřičáci tomu tady ještě dnes říkají Na Pivovaře, bývala tam pivovarská restaurace a ještě i v 80. letech tam fungoval bufet. Muzeum má dnes číslo popisné 1 a dům blíže ke spořitelně číslo 299. Hospoda tam ale bývala už někdy od poloviny 16. století,“ přiblížil Vladimír Cisár.

Novou muzejní expozici zaplní řada předmětů připomínající dobu před více než sto lety. Pocházejí jak ze sbírek muzea, tak od dárců. „Dostali jsme například hodně věcí od dědiců hoteliéra Šťastného z Víru, takže tam bude i něco k výrobě kdysi proslulého likéru Vírský vánek. Bohužel se nám ale nepodařilo sehnat staré pivní lahve z Měšťanského pivovaru Bystřice, který byl ve městě do roku 1905. Dnes už je to sběratelská vzácnost. Běžná stará lahev stojí třeba stovku, ale tyto bystřické s vyraženým názvem se mohou vyšplhat i na několik tisíc korun za kus, kdyby je někdo prodával,“ řekl ředitel.

Sládek, jehož byt se stane další částí expozice, byl klasický bystřický „buditel“, který se v druhé polovině 19. století zajímal o divadlo, sport, politiku, věci veřejné a spolkový život obecně, byl sokolem i dobrovolným hasičem. Tomu bude také odpovídat i zařízení jeho příbytku.

Výstavní síň v podobě historické hospody ale nebude jen ke koukání. Různé akce se jí nebudou vyhýbat ani do budoucna. „Třeba malá představení nebo koncerty určitě zůstanou, konečně, to se přece v hospodách dělalo i kdysi,“ uvedl Cisár.

Historie vaření piva v Bystřici je dlouhá, o jeho kvalitu se například už v roce 1561, když zdědil panství včetně Bystřice, živě zajímal i Vratislav z Pernštejna. Vybízel k tomu, aby se dělal dobrý slad a piva bylo vždy dost. Purkmistr a konšelé společně s pernštejnským úředníkem měli navíc dbát o to, aby na oblíbený mok měli i chudí. Pokud ale někdo vyrobil špatné pivo, čekala ho pokuta a postihy provinilcům hrozily i za falšování piva vodou nebo patokem. Dohlíželo se na nákladníky, sladovníky a pivovarníky, ale i na mlynáře, kteří mleli slad.

Přímo v Bystřici se nyní vaří pivo Mittrowsky v minipivovaru turistického centra Eden a prodávat se s ohledem na využití evropské dotace při stavbě centra zatím může pouze tam. „Uvidíme, jak to bude s pivovarem vypadat po uplynutí doby udržitelnosti, což je pět let. Určitě bylo dobré, aby se pak pivo mohlo čepovat alespoň v místních hospodách,“ sdělil bystřický starosta Karel Pačiska.

Autor: Lenka Mašová

18.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Ve Žďáře se utkají nejlepší čeští šipkaři

Ilustrační foto

Dětem už dluží více než sto padesát tisíc na výživném

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme žáky z 2. ZŠ v Novém Městě na Moravě

Žďársko - Žďárský deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Žďársku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků každou středu na straně 4 a na webu najdou prvňáčky ze Žďárska. Deník si tak mohou koupit na památku. Nyní se představují žáci z 2. ZŠ v Novém Městě na Moravě.

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

V Meziříčí naposled ukážou dakarský speciál

Velké Meziříčí – Fanoušci závodníka Tomáše Ouředníčka a automobilového sportu vůbec mají ve středu poslední šanci zblízka si prohlédnout Ouředníčkův závodní speciál Ford Ranger, než se vydá na Rallye Dakar 2018.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT