Lyžovat lze nyní už jen v Novém Městě na Moravě a v Novém Jimramově. Na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí se jezdilo včera naposley.

„Všechno teď záleží na podmínkách, jaké budou v dalších dnech. Navíc na příští týden hlásí meteorologové až devět stupňů nad nulou. Neumím tedy ani říct, jak dlouho bychom pak museli zasněžovat, aby bylo možné sjezdovku upravit pro lyžování," povzdechl si správce velkomeziříčské sjezdovky Jiří Pálka.

Vlekařům nebyly moc platné ani mrazíky, které se v posledních dnech přece jen objevily. Na Harusově kopci v Novém Městě alespoň držely technický sníh na svahu déle. „Mrazy, i když krátké a nijak výrazné, nám přece jen pomohly v tom, že úbytek sněhu není tak velký," potvrdil novoměstský správce lanovky Karel Klapač.

Podle něj je tam situace zatím dobrá. „Dobrá jako trojka ve škole nic moc, ale ještě to jde," řekl s úsměvem Klapač. Na „Harusáku" by chtěli jezdit určitě alespoň do neděle, sníh by se měl udržet, pokud se ovšem stávající počasí výrazně nezmění jestli začne pršet, bude po lyžování. „Když nebude pršet, máme šanci sníh na svahu udržet. Když pak budou vhodné podmínky, postačí nám na dosněžení tak dva dny," dodal ještě Klapač.

Ski areál v Novém Jimramově se potýká kromě počasí i s nezájmem lyžařů. Dnes bude sjezdovka rozhodně v provozu v normálním režimu, o víkendu podle situace.

„Sníh by měl o víkendu ještě vydržet, ale možná provoz trochu upravíme," řekl správce jimramovské sjezdovky Petr Chlubna. „Návštěvnost je teď dost malá. Je tu ale možnost vlek zastavit. Jakmile někdo přijde lyžovat, tak mu ho pustíme," doplnil Chlubna.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu do příštího pátku průměrné nejnižší teploty v České republice neklesnou ani v noci pod bod mrazu. Na Vysočině má o aktuálním víkendu být nejnižší teplota 0 °C.