„Zakazovat v současné chvíli akce pod širým nebem mi přijde zbytečné,“ domnívá se dvacetiletá Kristýna ze Světlé nad Sázavou, kde se tradiční Svatováclavská pouť konat nebude. „Nezbývá mi však než respektovat nařízení a doufat, že za to přerušení několikaleté tradice stálo,“ dodává.

S tímto názorem není v šestitisícovém městečku jediná. „Světelskou pouť považuji za jednu z nejvýznamnějších událostí, které se u nás konají,“ potvrzuje další světelská rodačka.

Stejně jako ve Světlé i lidé v Pacově se letos budou muset obejít bez pouťové zábavy. „Vzhledem k charakteru naší pouti, umístění stánků, atrakcí a přístupu návštěvníků by nebylo možné dodržet státem vydaná nařízení o sdružování osob a sektorovém rozdělení,“ vysvětluje důvody zrušení poutě starosta města Lukáš Vlček.

Ilustrační foto.
Lidi na Vysočině trápí silnice připomínající tankodrom a chybějící zubaři

Vydaná opatření se pochopitelně dotkla i provozovatelů atrakcí, kteří kvůli zrušeným poutím přijdou o možnost výdělku. „Jsme v kontaktu s těmi, kterým v minulém roce skončila smlouva a pro letošek měla být uzavírána nová. To se však vzhledem k okolnostem nestalo,“ říká Vlček. „Samozřejmě je daná situace netěší, ale to nikoho z nás,“ krčí rameny.

Vychutnat si atmosféru tradiční poutě nemohli ani Polenští. „Rozhodnutí zastupitelstva bylo jednoznačné. Finanční ztráty v tomto případě nejsou důležité, jde především o zdraví občanů,“ podporuje konečné rozhodnutí Mrkvancovou pouť zrušit starosta Polné Jindřich Skočdopole.

Na kolotoče se letos nemohli vydat ani obyvatelé Žďáru nad Sázavou. „Lidé jsou zklamaní, přijdou o tradiční akci, které se účastní celé rodiny. Zvláště pro děti je pouť velkým lákadlem,“ uvědomuje si starosta Žďáru Martin Mrkos.

Každá mince má ovšem dvě strany a najdou se i tací, kteří vnímají zrušení poutě pozitivně. „Část veřejnosti to vítá, protože atrakce komplikují dopravu a jsou zdrojem hluku. Zejména pro zástavbu, která se nachází v bezprostřední blízkosti poutě,“ připouští starosta Mrkos.

Záslužné medaile Kraje Vysočina dostalo celkem třiadvacet hrdinů.
Manželé zachránili osoby z hořícího auta, dostali medaili

K této části veřejnosti se řadí i osmadvacetiletý Tomáš ze Žďáru. „Jsem rád, že budeme letos ušetřeni hluku a nepořádku, které jsou bohužel každý rok nedílnou součástí pouti,“ pochvaluje si.

Oproti tomu v Přibyslavi a Pelhřimově se letos navzdory současné situaci poutě konaly. „Provozovatelé atrakcí a prodejci byli schopni zajistit platné podmínky stanovené státními orgány, a tak nebyl důvod akci rušit. Navíc bylo třeba lidi povzbudit k návratu k normálnímu životu,“ argumentuje ve prospěch přibyslavské pouti starosta města Martin Kamarád.

Většina ohlasů na toto rozhodnutí byla pozitivní. „Na jednom fóru jsme sklidili s panem místostarostou dokonce potlesk,“ vypráví hrdě starosta Kamarád. „Avšak trochu nezaslouženě, jelikož se jednalo o rozhodnutí rady města,“ usmívá se starosta.

Obdobně pozitivních reakcí se dočkali i v Pelhřimově. „Jako velmi pozitivní vnímáme to, že lidé přišli i přes nepřízeň počasí a ani mírný déšť je neodradil,“ dodává s úsměvem na tváři starosta Pelhřimova Ladislav Med.

Adéla Dolejší