Malá obec na Velkomeziříčsku, v níž žije kolem dvou set obyvatel, získala Evropskou cenu obnovy vesnice, a to v soutěži Evropská vesnice roku 2018. Porota ocenila mimořádné výsledky Heřmanovských hned v několika oblastech rozvoje obce. „Žádnou cenu jsme nečekali, jsme překvapení a samozřejmě i nadšení,“ podělila se o dojmy Pavla Chadimová, heřmanovská starostka.

Výsledky porota vyhodnocovala v uplynulých dnech, evropští komisaři zavítali do vsi už 12. června. Čekala je tam pětihodinová prezentace obce, během níž si Heřmanov nejen důkladně prohlédli, ale užili si také program, který si pro ně místní připravili. „Myslím si, že je u nás zaujala hlavně naše pospolitost, snaha o bohatý spolkový život, ochota obyvatel se do dění v obci zapojovat a vůbec celková atmosféra v obci,“ podotkla Pavla Chadimová.

To potvrzuje i zpráva evropské poroty. „Vyzdvihnout je třeba zvýšení kvality života díky čilému spolkovému životu a vytvoření kulturního centra Heřmánek v budově bývalé obecní školy s mnoha aktivitami pro mladé i starší. Přístup zaměřený na podporu šetrného turismu se sítí turistických a cyklistických tras v tak nádherné přírodní krajině je také hodnocen jako správný a směrodatný pro budoucnost, a vykazuje již první úspěchy. K nim se počítá realizovaná přírodní naučná stezka se šestnácti zastávkami a zemědělský podnik zaměřený na bioprodukci, který nabízí také ubytování pro turisty,“ uvádí porotci v hodnocení.

Květiny ilustrační foto
V Meziříčí soutěží o nejkrásnější květinovou výzdobu

O letošní Evropskou cenu obnovy vesnice soupeřilo třiadvacet vesnic z devíti států. Heřmanov se do soutěže nominoval vítězstvím v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2017. Předání evropských cen je naplánováno na 21. září v rakouském Flieβu.

Vedle trofeje a plakety čeká nejúspěšnější účastníky také zapsání do elektronických „roadmap", na nichž lze na virtuálních mapách jedním klikem myší vyhledat nejlepší místa obnovy vesnice v celé Evropě. Vítězem soutěže Evropská vesnice roku 2018 se stal hornorakouský Hinterstoder.

„Na předání cen se do Rakouska určitě chceme vypravit. Chystáme čtyřdenní zájezd, jehož se zúčastní kolem osmdesáti lidí. Takže kromě převzetí ocenění se tam chceme určitě i někam podívat. Je to rovněž takové poděkování pro obyvatele, protože právě díky nim jsme na všechna ocenění dosáhli,“ dodala Pavla Chadimová.