Lidé si v rámci akce Kovářské Velikonoce mohli prohlédnout nejenom stálé expozice objektu; čekal na ně také bohatý doprovodný program. V chodu byl chvostový hamr a své umění příchozím předvedli kováři, kteří se pustili do vytváření nástrojů všeho druhu i do okování pštrosích vajec.

Bývalý Brdíčkův mlýn v romantickém údolí řeky Sázavy byl vzhledem k svátkům celý velikonočně vyzdoben, k čemuž výraznou měrou napomohly děti z hamerské školy. „Moc se nám tady líbí, úplně nás to naladilo na Velikonoce. Syn je nejvíce nadšený z kování, nemůžeme ho odtamtud odtrhnout,“ svěřila se Helena Proboštová z Tišnova, která se s rodinou ocitla na Šlakhamru jen náhodou - díky výletu na nedalekou Rozštípenou skálu.

Kromě kovářů návštěvníci mohli v areálu vidět ještě zdobení vajíček voskem, pletení pomlázek nebo zpracování kůže. Zakoupit bylo možné kromě občerstvení také keramiku.

„Byli bychom rádi, kdyby se z této akce stala tradice. Hodně to ale záleží na počasí. Pokud by Velikonoce vycházely na březen, asi by to nebylo možné. Příjezd ke Šlakhamru je hodně problematický, pokud by byl sníh nebo bláto, kováři by se sem se svým vybavením ani nedostali,“ vyjádřila se správkyně objektu Bohdana Elblová.