„Zdržuje se tu například párek labutí, poprvé se na Horňáku zahnízdil v roce 2015. Víme o nich i něco více, protože se nám podařilo odečíst jejich kroužky. Zjistili jsme, že tyto labutě byly před pár lety kroužkované na zimovišti ve Slovinsku. Ve Žďáře nad Sázavou už třikrát vyhnízdily,“ popsal jednu z místních ptačích zajímavostí ornitolog Jaromír Čejka.

Jedno z labutích „dětí“ se zřejmě vloni trochu zatoulalo. Mládě našli městští strážníci na jaře na jedné ze žďárských ulic. „Nemohlo lítat, tak ho dovezli k nám,“ řekl Miroslav Šustr, majitel vinotéky v Jungmannově ulici, který se o opuštěnou labuť postaral. „Máme tu králíky, nutrie, morčata, fretky a mnohá další zvířata. Spousta z nich jsou domácí mazlíčci, které lidé už chovat nechtějí. Tak je u nás odloží,“ dodal Miroslav Šustr.

Zdroj: Deník / Zelená Křížová Helena

Labutí pár, který se usídlil u rybníku Horňák, se může pochlubit i jednou zvláštností. Samec má totiž kroužek na pravé noze zatímco samice na levé, takže i laik snadno rozezná pohlaví obou labutí.

Místní lidé na „své“ labutě nedají dopustit. „Chodívám je krmit, jsou to krásní ptáci. Ale krmím i kachny, ty se rozhodně nenechají ošidit,“ usmála se Iveta Jandová ze Žďáru nad Sázavou.

Hokejisté Žďáru (v černých dresech) si baráž o WSM ligu nezahrají. V semifinálové sérii II. ligy – skupin Střed a Západ byl nad jejich síly tým Jablonce (v bílém).
Martin Pleva: Prohra s Jabloncem nás bolí

Ornitologové proti krmení vodního ptactva, pokud nejde o závadné potraviny, nic nenamítají, i když varují před překrmováním pečivem. Následkem nevhodné stravy se může totiž u mladých ptáků objevit vývojová vada – takzvané andělské křídlo. Pták s tímto postižením se vloni objevil také na žďárském Horňáku. Šlo tehdy o husici egyptskou, nepůvodní druh, který se k nám dostal v 17. století z Anglie. „Je to další z místních ornitologických zajímavostí. Husice egyptská nebo také nilská tu vloni vyhnízdila, vyvedla sedm mláďat,“ poznamenal Jaromír Čejka.

Ovšem nejen vodní ptactvo patří mezi tradiční obyvatele rybníku Horňák. „Ostrůvek uprostřed vodní plochy je již několik let tradičním zimovištěm kavek. Nenocují tam kavky pouze ze Žďáru, ale z širokého okolí. V prosinci je možné na tomto malém místě napočítat více než tisíc ptáků,“ uvedl Jaromír Čejka.