„Udělejte si výlet a prohlédněte si rodinný dům, ve kterém náklady na bydlení stojí ročně to, co jiní dají běžně za bydlení každý měsíc," zve do Zvole certifikovaný projektant pasivních domů Michal Hučík. „Zjistíte, že můžete žití komfortně v kvalitním prostředí za pořizovací cenu domu nepřevyšující cenu běžné výstavby. Dům je před dokončením, stále je možné shlédnout jeho poodhalenou podstatu a na zvídavé otázky rád odpoví investor a stavebník v jedné osobě," nechal se slyšet Hučík. Pasivní dům ve Zvoli si můžete prohlédnout dnes a v sobotu od 15 do 18 hodin.

Základním kamenem Dnů otevřených pasivních domů jsou majitelé pasivních domů a jejich ochota si neformálně popovídat s návštěvníky o svých zkušenostech s bydlením v energeticky úsporném domě. „Akce se koná po celém světě a funguje jen díky ochotě a zápalu majitelů domů. Tím je akce skutečně unikátní. Sami majitelé, na rozdíl od různých firem, totiž řeknou návštěvníkům své zkušenosti ze stavby a života v pasivním domě zcela otevřeně a bez jakýchkoli zkreslení," řekla Iva Černá z Centra pasivního domu.

Během prvního ročníku byl v Česku otevřený pouhý jeden pasivní dům, během druhého sedm, v loňském roce přes sedmdesát a letos se zapojilo celkem osmdesát rozmanitých pasivních staveb. Nejvíce domů bude přístupných veřejnosti ve Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji. Poprvé jsou letos pokryty všechny kraje v České republice.

Na Vysočině se prohlíží ještě rodinné domy ve Studenci na Třebíčsku a v Telči na Jihlavsku.