„Řada budov totiž svojí velikostí odpovídá potřebám železnice v době její výstavby. Dnes jsme ale už skutečně někde jinde. V řadě stanic již nemáme provozní personál, dokonce ani technologii. Nicméně nádraží tu stojí, lidé chtějí, aby sloužila, a my se s tím musíme popasovat. Jednou z preferovaných možností je nabízet volné prostory státním úřadům, které dnes sídlí v komerčních objektech. My nabízíme státní prostory nejen pro státní zaměstnance,“ nechal se slyšet náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) pro správu majetku Tomáš Drmola.

Do haly žďárského vlakového nádraží se mají v letošním roce stěhovat například státní policisté. Konkrétně půjde o pět strážců zákona z Oddělení služební kynologie (OSK) Územního odboru Žďár nad Sázavou. Nové prostory by měly být připraveny do konce března – nachystat je třeba hygienické i služební zázemí pro policisty. Samotný přesun kynologů je pak plánován během dubna tohoto roku.

Dosavadní prostory, v nichž je oddělení umístěno, jsou totiž již nevyhovující. „SŽDC nabídla prostory vyhovující jak dislokací, tedy blízko centra města, tak i po stavební úpravě odpovídající současným požadavkům a hygienickým standardům na provozní a kancelářské prostory,“ vyjádřila se k tomu policejní mluvčí Dana Čírtková. Zároveň také dodala, že v souvislosti s užíváním těchto prostor nepředpokládají policisté významné navýšení finančních nákladů. Přítomnost strážců zákona v areálu nádražní haly vítají rovněž obyvatelé okresního města. „Já jsem jedině ráda. Vlakem jezdím docela často do práce a mnohdy se tu necítím úplně bezpečně. Venku u vstupních dveří do haly se každou chvíli povalují pochybné existence, popíjejí, zapáchají a někdy i pokřikují. Výjimkou nejsou ani bezdomovci. Určitě se budu cítit lépe s vědomím, že přímo v budově sídlí policisté,“ popsala Martina Ondráčková ze Žďáru nad Sázavou.

O volné prostory je v nádražních budovách podle informací SŽDC velký zájem. „Současně s tím, jak pokračují opravy nádražních budov, probíhají i jednání o využití volných prostor s orgány státní správy či samosprávy. Prvním případem, kam se loni přesunuli státní zaměstnanci, konkrétně Policie České republiky, byl Prostějov,“ podotkla Kateřina Šubová, mluvčí SŽDC.

Děti si v Novém Městě užívají zimní radovánky přímo na náměstí.
OBRAZEM: Děti si v Novém Městě užívají zimní radovánky přímo na náměstí