„Provedli jsme poptávku a vybrali firmy, které budou kosit II. intenzitní třídu. Zároveň příští týden poběží výběrovka na zakázku malého rozsahu na zajištění sečení III. intenzitní třídy, což se týká sídlišť," informovala mluvčí žďárské radnice Nikola Adlerová.

Sečení zelených ploch se ve městě rozděluje do čtyř intenzitních tříd, což se odvíjí od toho, kolikrát ročně se trávníky sečou. První třída se seče nejčastěji a zahrnuje například zelené plochy na náměstí a v centru města, dvojka jsou trávníky v ulicích, třetí třída sídliště a čtyřka pak travnaté plochy kolem silnic či řeky.

Do výběrového řízení na nového zajišťovatele údržby veřejné zeleně ve Žďáře se zájemci se svými nabídkami mohou hlásit až do 7. června. „Nový dodavatel by měl být známý do konce června," přiblížila mluvčí.

Probíhající výběrové řízení bylo oproti dřívějšku rozděleno na dvě části. „Rozdělili jsme zakázku na část méně odbornou, která se týká sečení trávy, a více odbornou, kde klademe důraz na větší kvalifikační kritéria. Týká se to údržby stromů, keřů či květinových záhonů – prostě spíše zahradnických a sadařských prací," vysvětlil starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil. „Rozdělením výběrového řízení také dáváme šanci více firmám a navíc ještě u komunálních zakázek chceme využívat takzvaného zodpovědného zadávání. To znamená, že firmy budou povinny zaměstnat dlouhodobě nezaměstnaného člověka ze Žďárska," dodal starosta.

řejnou zeleň ve Žďáře se tak do budoucna mohou starat dvě firmy, vyloučeno ale není, že pro obě části zakázky bude vybrán jeden zájemce. Kritériem výběru je nejenom cena, ale i odbornost či příznivé reference. „Nezdá se to, ale jenom sečení stojí šest milionů korun ročně," konstatoval Navrátil. Ostatní údržba zeleně, mimo sečení, vychází město za rok na necelé čtyři miliony.

Radnice při zadávání požadavků řízení využila výsledky loňské pasportizace, při které byla přesně spočtena a zaevidvána veškerá městská zeleň. „Dochází tak k posunu, protože už se nesoutěží na hodiny práce, ale na objem, a to na kusy, anebo metry čtvereční či krychlové," řekl starosta.

V souvislosti s výsledky pasportizace tak žďárská radnice ví, jakými zelenými plochami město disponuje, co přesně a v jakém počtu na nich roste a v jakém jsou plochy aktuálně stavu, tedy kde jsou největší problémy. Důležité jsou také návrhy na další ošetření městské veřejné zeleně včetně pořadí důležitosti těchto zásahů.

„Budeme se tyto informace snažit přetavit na konkrétní problémy v konkrétních lokalitách města a nechat zpracovat projekty s využitím prostředků z evropských fondů na revitalizaci zeleně. První projekt už od podzimu připravujeme pro místní část Stržanov. Přímo ve městě se při úpravě a ošetření dřevin chceme zaměřit například na prostory v okolí hřbitovů," doplnil Zdeněk Navrátil.