Zatímco v roce 2009 na skládce skončilo téměř 5 000 tun směsného odpadu, loni to bylo jen 4 261 tun. „Byli bychom rádi, kdyby tento trend pokračoval. Snažíme se na obyvatele v tomto směru apelovat a také jim vycházet vstříc s počtem kontejnerů," zhodnotila žďárská starostka a senátorka Dagmar Zvěřinová.

Ve městě se v současné době v kontejnerech třídí plasty s nápojovými kartony, papír, barevné a bílé sklo. „Ve Žďáře a jeho místních částech máme celkem 380 kontejnerů na tříděný odpad. Z toho na papír jich je 105, na plasty 112, na barevné sklo 93 a na bílé sklo 70," informovala Miluše Kozáková ze žďárského komunálního odboru.

Obyvatelé okresního města mohou odkládat i drobné elektrozařízení. „Jedná se o aktivitu kolektivního systému Asekol, který našemu městu dal kontejnery do bezplatné výpůjčky. Je jich celkem devět a dále jeden E-box v budově městského úřadu," dodala Miluše Kozáková.

Biopopelnic přibývá

Poměrně novou komoditou, již mohou zájemci třídit, je biologicky rozložitelný odpad. Ve Žďáře je rozmístěno již 682 menších biopopelnic k rodinným domům a 117 biokontejnerů u bytovek a paneláků.

„Podle mě je to dobrá věc. Nemám zahradu a kompost, tak jsem dřív házela odkrojky ze zeleniny a ovoce do odpadkového koše. Jenže takové zbytky se rychle kazí, zvlášť v létě, tak jsem koš musela vynášet, ač nebyl plný. Teď už využívám biokontejnery," řekla Jana Dušková ze Žďáru.

O nádoby na tento druh odpadu je podle úředníků mezi obyvateli zájem. Jednu popelnici mohou získat do bezplatné výpůjčky. Mají-li ale zájem o nádobu navíc, musí si ji už koupit. Vytříděný bioodpad, jehož v roce 2010 bylo 226 tun a loni dokonce 1 551 tun, končí ve žďárské bioplynové stanici firmy ODAS.