Výstava je prodejní a potrvá od zítřka do neděle. Lidé ji najdou v historickém Čechově domě, který spravuje žďárská Knihovna Matěje Josefa Sychry. „V Čechově domě vystavujeme podruhé, a moc rádi. Je to krásná starodávná budova a je radost tam výstavu vánočních věcí chystat," zmínila Marie Horáková.

Ledové království v Čechově domě je zítra otevřené od 10 do 18 a v sobotu a v neděli od 9 do 17 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na různé adventní vazby a dekorace i na Vánoce ve třech podobách.

Hlavní částí výstavy, už podle jejího „ledového" názvu, budou Vánoce v bílém, prim tedy bude mít sněhově bílá barva. Ty staročeské zas připomenou tradiční adventní zdobení příbytků z minulých dob. Malým návštěvníkům jsou pak věnovány dětské Vánoce v nazdobeném dětském pokojíčku i stromek. „Děti si tam také budou moci napsat dopis Ježíškovi," doplnila Horáková.

V sobotu v 15 hodin je na programu ukázka vánočního aranžování. „Žďárská veřejnost je hodně tvořivá, lidé vítají tipy na to, jak něco vytvořit. Ukážeme vyrábění svícnů, adventních věnců, girland a podobně," řekla Marie Horáková. A co je letos před Vánoci moderní? „Trendy se teď obecně hodně vracejí k přírodě, ať už prostřednictvím materiálů, či barev," přiblížila květinářka. „Letošním adventním trendem je třeba hnědá v nejrůznějších odstínech nebo velmi světlé pastelové barvy," dodala.

Na výstavě se budou vyrábět i dárky. „Vždy se snažíme v rámci naší výstavy pomoci někomu konkrétnímu ve Žďáře nebo okolí. Dárky, jež budeme vyrábět letos, věnujeme jedné vícečetné rodině, kde tatínek zůstal s dětmi sám. Doufáme, že jim udělají radost," doplnila Horáková.

Pořadatelé výstavy nezapomněli ani na doprovodný program v Čechově domě bude hrát živá kapela, šikovné děti zahrají na flétničky, na dvoře objektu se bude prodávat občerstvení a příchozí se tam také budou moci ohřát u ohně.