Klid zbraním. Tak by se dala jednoduše popsat situace ve Žďáře. „Máme za sebou druhé kolo rozhovorů," řekl bez bližších podrobností lídr sdružení Žďár – živé město Zdeněk Navrátil. KDU-ČSL a ČSSD si podle něj pro pátek a sobotu vyžádala oddechový čas. A to kvůli druhému kolu senátních voleb.

O úspěchu či neúspěchu vyjednávacího týmu vítězného sdružení Žďár – živé město tak rozhodne neděle. „Na nedělní večer máme naplánována finální jednání," uvedl Zdeněk Navrátil.

S kým může sdružení Žďár – živé město sestavit koalici? Podle Deníku s hnutím ANO a dále se nabízí spolupráce s KDU-ČSL. Toto spojenectví ale disponuje dohromady jen třinácti mandáty. Pro většinu v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu je tedy třeba najít ještě jednoho spojence. ČSSD a ODS reprezentují „staré pořádky", proti kterým se sdružení v předvolební kampani vymezilo. Proto čtvrtým do party je nejpravděpodobnější TOP 09. Pro tuto variantu napovídá i vyjádření zástupce sdružení Zdeňka Kulhánka pro ČTK, který za nejméně pravděpodobnou označil koalici s KSČM, která ve Žďáře získala tři mandáty. Případný nezdar vyjednávacího týmu sdružení Žďár – živé město ale může skončit jeho odchodem do opozice a šanci sestavit vládu by pak měla druhá ČSSD.

Ve Velkém Meziříčí se povolební situace vyjasnila. Smlouvu o spolupráci v druhém největším městě okresu už podepsalo sdružení To pravé Meziříčí s ČSSD a Volbou pro město. Starostou i nadále bude Radovan Necid. Dvojkou na radnici zůstane sociální demokrat Josef Komínek.

Známo je už také rozložení sil v městské radě. „Bude v poměru čtyři místa pro To pravé Meziříčí, dvě pro ČSSD a jedno pro Volbu pro Město," sdělil Radovan Necid bez bližšího uvedení jmen. V případě Volby pro město je ale jasné, že křeslo radního je připravené pro učitele Vincence Závišku, který se jako jediný ze své kandidátky do zastupitelstva dostal. Trojkoalice ve Velkém Meziříčí mimo hru postavila třetí lidovce. Jejich lídrem je kandidát do senátu František Bradáč.

V Bystřici nad Pernštejnem jsou rozdány uvolněné funkce. Ve starostenském křesle bude opět sedět Karel Pačiska. Místostarostou zůstane Josef Vojta. Vítězná ČSSD v městě sestavila koalici ze tří nejúspěšnějších stran. Sociální demokraty doplní Vojtovo Sdružení za rozvoj bystřického regionu a KSČM. „Složení městské rady bude oznámeno v pondělí," nechal se v pátek slyšet Karel Pačiska.

Šmarda s Markem

Povolební vyjednávání chtějí v Novém Městě na Moravě uzavřít příští týden. Židle starosty tam ale jistě zůstává obsazena sociálním demokratem Michalem Šmardou. Staronový bude i místostarosta Stanislav Marek, jenž kandidoval za Sdružení nezávislých kandidátů pro obce.

„Jsme s místostarostou Markem domluvení, že vedení města bude odpovídat výsledku voleb. Já tedy zůstanu na pozici starosty, on místostarosty. Chceme ale zároveň nabídnout všem stranám zastoupeným v zastupitelstvu jednání o koalici," informoval starosta Michal Šmarda.

Právě kandidáti ČSSD třiadvacetičlenný zastupitelský sbor ve Městě výrazně zaplnili, získali devět mandátů. Většinu v zastupitelstvu tam tak sociální demokracii zajistilo spojení se Sdružením nezávislých kandidátů pro obce, které získalo mandáty čtyři. Novoměstští ale usilují o pestřejší zastoupení stran v radě města. „Ano, shodli jsme se s ČSSD na tom, že budeme jednat o co nejširší koalici. Široké zastoupení v radě potom usnadňuje i jednání zastupitelstva," uvedl místostarosta Stanislav Marek.

Povolební vyjednávání do poloviny příštího týdne se protáhnou ve Velké Bíteši. „A to kvůli časovému zaneprázdnění členů vyjednávacích týmů," řekl starosta Milan Vlček. Právě jeho sdružení Za zdravé město bez kamionu volby v Bíteši vyhrálo. Podle něj si už rodící se koalice své názory a stanoviska vyříkala. Bližší ale Milan Vlček být nechtěl.

Ve Velké Bíteši je ale pravděpodobné pokračování spojenectví Vlčkova sdružení s lidovci v čele se současným místostarostou Tomášem Kučerou. K sobě však potřebují ještě minimálně jednoho partnera pro většinu v zastupitelstvu. Tím zcela jistě nebude ve městě ve volbách druhá ČSSD. „S námi vítězové voleb nejednali a stejně jako po minulých volbách ve vedení města nepočítají," komentoval velkobítešské povolební námluvy Miroslav Báňa, jednička na kandidátce sociálních demokratů.

Jednoduchá práce

Jednoduchou práci při sestavování vlády měl ve Svratce starosta František Mládek. Jeho kandidátka Starostové pro občany v nejmenším městě okresu drtivě vyhrála, když získala devět mandátů v patnáctičlenném zastupitelském sboru. Proto i místostarosta bude z vítězné strany. Opět se jím stane učitel Martin Mudroch.

„V radě dále od nás zasedne Jan Vítek, za sdružení Pro Svratku – Vaši zastupitelé Vám Blanka Sádovská a za lidovce Miroslav Polák," řek. s tím, že ve Svratce se nepolitikaří František Mládek. Ten ustavující zastupitelstvo už naplánoval na čtvrtek 6. listopadu.