„Grant na sportovní činnosti kategorie dospělých sportovců je přelomovou záležitostí. Pokud si pamatuji a nemýlím se, nic podobného ve městě nikdy předtím nebylo," vyjádřila se starostka Žďáru a také senátorka Dagmar Zvěřinová. Návrh musí ovšem ještě ve čtvrtek 21. února schválit na svém zasedání zastupitelé města.

Dospělým do této doby byly ze strany Žďáru poskytovány pouze jednorázové příspěvky na významné sportovní podniky. Proplácí se jim však padesát procent ze sumy za pronájem sportovišť. „V případě grantu Organizovaný sport 2013 jsme rozhodně nenajeli na systém, který bude každý rok. Berme to tak, že v tomto kalendářním roce jsme se takto rozhodli vyslyšet volání sportovních klubů po finančních prostředcích," vysvětlila Zvěřinová.

V okresním městě je asi sedmnáct oddílů, které zajišťují sport dospělých. Jejich roční rozpočet je v celkové výši kolem šesti milionů korun. Kluby fungují na základě individuálních, sponzorských, darovacích či jiných smluv a dostávaly kolem milionu korun, další částky pak z výnosu Sazky jako příspěvek na člena od Českého svazu tělesné výchovy z výnosu. Změna loterijního zákona způsobila, že jim byly tyto příjmy odebrány.

„Grant bude otevřen všem, kteří dělají na území města sport a účastní se oficiálních soutěží vyhlašovaných jinými svazy v republice a jezdí po okrese, kraji či celém Česku," poznamenal druhý žďárský místostarosta Ladislav Bárta. „Ke všeobecnému souhlasu jsme dospěli jak v komisi pro sport, tak v radě. Je to výrazný signál toho, že si vážíme sportu dospělých ve městě. Předpokládám, že by měl být návrh schválen rovněž zastupiteli města," dodal Bárta.

Zájemci se budou moci přihlašovat za standardních podmínek, které jsou podobné jako u grantu pro sport mládeže. Nejnižší požadovaná částka činí pět tisíc korun, maximální suma stanovena není. U sportů, jako jsou hokej, fotbal či basketbal, se může jednat až o statisíce korun.

pecifickými hodnoticími kritérii bude mimo jiné úroveň soutěží, kterých se „dospěláci" účastní, počet členů oddílu nebo odehraných soutěží, dále návaznost na historické tradice, tedy doba působení sportu ve městě, účast odchovanců ve vyšších a reprezentačních soutěžích, eventuálně popularita sportu ve Žďáře či návštěvnost utkání a mediální zájem.

„Jestliže bude grant schválen také zastupitelstvem a skutečně vyhlášen, tak se o něj budeme samozřejmě ucházet. V jaké výši, to ještě nedokážu v této chvíli přesně říci, protože bude záležet na konkrétních podmínkách grantu a našem rozpočtu na příští sezonu, který budeme teprve připravovat," podotkl mluvčí Sportovního klubu ledního hokeje (SKLH) Žďár nad Sázavou Martin Krásný.

Nicméně předpokládá obvyklou výši rozpočtu kolem 2,5 milionu korun, a pokud bude grant nabízet čtyřicetiprocentní krytí nákladů, jak je navrženo, budou žádat cirka o milion korun. „Což by zhruba odpovídalo naší letošní ztrátě příjmů od sponzorů v důsledku novely loterijního zákona, který podpoře od sázkových a hazardních firem zamezil. Na druhou stranu je zřejmé, že při celkové výši rozdělovaných prostředků 1,5 milionu korun nebude pravděpodobně možné krytí v plné výši, takže pokud bychom dosáhli alespoň na 700 tisíc korun, byli bychom relativně spokojení," dodal za SKLH Žďár Krásný.

Využití získaných peněz se bude zase odvíjet od toho, v jaké podobě bude grant schválen a jaké budou uznatelné náklady jejich využití. Podle mluvčího klubu by se jednalo v podstatě o náklady na dopravu a pronájem ledové plochy, v případě, že by náhodou něco zbylo, tak třeba ještě na rozhodčí nebo dresy.