„Ve spolupráci se společností E.ON bychom rádi do začátku příští turistické sezony ve městě zřídili čtyři parkovací místa, kde by bylo možné dobít elektromobil," nastínil žďárský starosta Zdeněk Navrátil. Dodal, že tato možnost by navázala na aktivitu penzionu V Kapli s půjčovnou různých elektrovozítek s dobíjecí stanicí.

Žďár s E.ONem podepsal memorandum o spolupráci v projektu Smart City. „Pracujeme v tuto chvíli především na projektech zaměřených na rozvoj elektromobility, což jsou například právě možnosti v oblasti elektroskútrů, elektromobilů, tedy vytvoření dobíjecích stanic nebo zřízení půjčovny elektrokol a elektroskútrů," sdělil starosta. Podle jeho slov se spolupráce týká i pohonu na CNG, tedy stlačený zemní plyn, užívání ekologických technologií či budování inteligentních sítí.

Projekt Smart City využívá různé ekologicky zaměřené technické vymoženosti a takzvané inteligentní město zjednodušeně nabízí čistou dopravu, energetiku, bydlení či služby propojené informatikou, aby vše správně fungovalo. „Chtěli bychom při spolupráci s firmou E.ON využívat také úsporná opatření v oblasti veřejného osvětlení, efektivního osvětlení budov, podílet se na výukových programech pro školáky a podobně," řekl Navrátil.

Za rok by například u staré radnice měla fungovat dobíjecí stanice pro elektrokola. Někteří obyvatelé by tuto možnost přivítali. „Dá se předpokládat, že elektrokol bude přibývat, hlavně mezi staršími lidmi, a to i v menších městech. Za pár let budou dobíjecí stanice samozřejmostí," prohlásil Jan Nový ze Žďáru.

Vedení žďárské radnice s tím počítá. „Využíváme analýzu Kraje Vysočina a vycházíme přitom rovněž z toho, že majitel eletrokola, případně elektromobilu pojede tam, kde si bude schopen dobít baterie. Rádi bychom proto v tomto ohledu šli v regionu příkladem," sdělil starosta. Poznamenal, že v příštím roce by si město chtělo od E.ONu zapůjčit elektroskútr. „V první fázi by ho využíval šéf party pracovníků, kteří ve městě provádějí veřejně prospěšné práce a pomáhají s údržbou komunikací," doplnil Zdeněk Navrátil.