„Potřebujeme, aby měl vodovod větší kapacitu. Vyřízeno už máme územní rozhodnutí. Nyní pracujeme na projektu pro stavební povolení, do konce roku provedeme výběrové řízení na dodavatele stavby a poté budeme žádat o dotaci,“ uvedl starosta Vojnova Městce Karel Malivánek.

Městys by rád z ministerstva zemědělství získal na nový vodovod 40 milionů korun. „Stavba se uskuteční pouze v případě, že dotaci dostaneme. Náš rozpočet je deset milionů korun a stavba bude daleko dražší. Pokud by dotace uhradila osmdesát procent nákladů, bylo by to pro nás únosné,“ řekl Karel Malivánek.

Ilustrační foto.
Objednal si ponornou pilu, nemá zboží a ani peníze

Městys se se suchem rozhodl bojovat i jinak. V plánu je i revitalizace dvou stávajících rybníků – V Občinách a Závlaha - a vybudování dalšího, pro nějž už byl vybrán i název, bude se jmenovat Prostřední. Právě tyto vodní plochy jsou významné tím, že zadržují vodu v krajině. „Dva rybníky zrekonstruujeme, odbahníme a podobně. Je to akce za 17 milionů. Součástí toho je také výstavba nového rybníku. Nejprve zrevitalizujeme stávající vodní plochy a pak teprve začneme stavět,“ vysvětlil plánovaný postup starosta městyse.