"Muž volil přímo krátce po 14. hodině ve věznici, kam jsme se za ním vypravili s volební urnou. Při volbách je to běžná praxe," řekla předsedkyně volební komise v Lesním Jakubově Marie Pisková.

Přibližně hodinu po otevření volebních místností odvolili také tři občané ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku. Obec s 18 obyvateli má zřejmě nejmenší počet voličů na Vysočině, lidé však mají o volby zájem. Při krajských volbách v roce 2008 tam dosáhla volební účast téměř 70 procent. Ve Vysoké Lhotě tehdy lidé dali nejvíc hlasů ODS, následovala ČSSD a KDU-ČSL. "Jak to dopadne letos, se neodvážím tipovat," řekl starosta František Plášil.

O úspěch v krajských volbách usiluje na Vysočině 644 kandidátů, kteří se objevili na kandidátních listinách 18 volebních stran a uskupení. "Původně jich bylo o tři více, ale buď se vzdali kandidatury, nebo bylo odvoláni volebním zmocněncem," řekla ČTK Alena Kuchařová z krajského úřadu.

Nejstarším kandidátem je sedmaosmdesátiletý důchodce František Prát kandidující za Stranu zelených. Nejmladšími adepty na krajské zastupitele jsou osmnáctiletí studenti Jakub Hammer a Vojtěch Prchal (oba SZ).

Kandidáti na členství v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu mají v Kraji Vysočina průměrný věk 46 let, nejvíc je jich ve věkové skupině mezi 30 až 49 lety. Nejvíc je mezi nimi nestraníků, a to 293, což představuje 45,5 procenta všech kandidujících.