„Začala jsem s korálky, postupně jsem se učila vyrábět keramiku, malovat na sklo a hedvábí. Ráda jezdím na výlety, účastním se masopustu, posedím při grilování. Cítím se tu dobře, protože dělám práci, která mě baví a dává mi zapomenout na mé nemoci," dodala Jaroslava Večeřová.

Centrum Včela vzniklo v roce 2004. Název si vybrali sami uživatelé. Zařízení, které sídlí v přízemí domu s pečovatelskou službou, mohou navštívit senioři z Bystřice a okolí, kteří chtějí aktivně využít svůj volný čas. Na provoz zařízení přispívá bystřická radnice. „Včela není jen službou určenou obyvatelům domu s pečovatelskou službou. Programy jsou otevřené všem seniorům z Bystřice a okolí, kteří hledají náplň svého volného času a rádi se zapojí do společné činnosti," přiblížil Miroslav Prudký, vedoucí centra Včela.

Zařízení je v provozu každý všední den mimo středy. „Ráno od osmi hodin máme otevřeno pro ty, kteří se chtějí rozhýbat. Rotopedy, kterými ve Včele disponujeme, jsou často obsazené. O půl deváté je společné cvičení, od devíti do dvanácti jsou na programu ruční práce. Odpolední provoz je v úterý a ve čtvrtek. Zpíváme, vaříme, besedujeme, trénujeme paměť, chodíme na procházky," řekl Prudký.

Mezi oblíbené aktivity patří například dílny. V rámci nich tvoří uživatelé centra keramiku, malují na sklo, na hedvábí, šijí hračky, zdobí svíčky a podobně. „Výrobky prodáváme na podzim při tradiční prodejní výstavě. V průběhu roku jezdíme na výlety, navštěvujeme i krásná a dostupná místa na přání našich uživatelů. Letos jsme již posedmé uspořádali masopust, v létě grilujeme, zúčastňujeme se tradičních setkání seniorů," dodal Prudký.