Tak to v úterý odpoledne vypadalo ve sportovním areálu u novoměstského Hotelu Ski, kde se konalo rozsáhlé taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina.

„Námět i místo nebylo vybráno úplně náhodně, souvisí to i s nadcházejícím mistrovstvím světa v biatlonu. Že by se zřítila tribuna, je sice málo pravděpodobné, ale je třeba prověřit, zda složky záchranného integrovaného systému jsou připraveny zvládnout společný zásah i v tak složité situaci," přiblížila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Med a marmeláda

Do fingovaného neštěstí se zapojily více než dvě stovky cvičících. Figuranty, kteří představovali zraněné, se stali studenti žďárské střední zdravotnické školy, kteří si vytvořili věrohodně vyhlížející zranění všeho druhu a závažnosti. Použili přitom především těsto, med a marmeládu.

„Těžká zranění se modelovala zhruba dvě hodiny," uvedla studentka Pavlína Holá, která při imaginárním zřícení tribuny ve sportovním areálu „utrpěla" výhřez střev a otevřenou zlomeninu nohy pod kolenem.

Hasiči postupně rozebírali trosky, ve kterých byly zaklíněny oběti nehody, a za dohledu zdravotníků je transportovali do záchranářského stanu, kde byli poranění ošetřováni a rozdělováni podle stupně zranění nejtěžší případy putovaly do sanitek a k dispozici byl i vrtulník. Hasiči rovněž použili výsuvnou plošinu, aby z nejvyššího místa tribuny osvobodili tam uvězněné diváky.

Na silnici od Hotelu Ski řídila dopravu policie.

„Cvičení se zúčastnily asi dvě desítky policistů, jednak k řízení dopravy a udržení pořádku, na místě byli také vyšetřovatelé," sdělila žďárská policejní mluvčí Jana Martincová.

„Jednalo se o jedno z největších taktických cvičení v kraji," řekla Petra Musilová s tím, že během několika týdne bude výsledek cvičení podrobně vyhodnocen.

„Bude zjištěno, kde byla případná slabá místa zásahu. Aby bylo možné posílit komunikaci a spolupráci veškerých složek pro případ, že by podobná situace nastala v reálu," dodala krajská hasičská mluvčí.