„Máme radost z každé částky. Někdo pošle třeba jenom stokorunu, ale máme i jednoho podporovatele, který si nejspíš dal trvalý příkaz. Od něj nám každý měsíc na sbírkový účet přijde tisícikoruna. Celková částka je tak vysoká, protože už přicházejí peníze od měst, které na dětské oddělení přispějí. Své dary poslala Bystřice nad Pernštejnem a Žďár nad Sázavou,“ přiblížila mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková s tím, že Žďár na vybavení dětského oddělení přispěl 150 tisíci a Bystřice 100 tisíci.

Do sbírky lze přispívat nejenom přes bankovní účet s číslem 115-7096220287/0100, ale i prostřednictvím kasiček. „Osm máme pevných. Dvě kasičky jsou v našich nemocničních lékárnách, tři jsou v Bystřici, tři ve Žďáře. Nejštědřejší jsou lidé v lékárně ve žďárské poliklinice. Tam jsme museli kasičku už třikrát rozpečeťovat. Celkem do ní dárci naházeli 25 571 korun,“ upřesnila mluvčí s tím, že nemocnice hledá podporu také u významných firem a zaměstnavatelů v regionu.

V novém pavilonu, který má být hotov na začátku příštího roku, bude 33 lůžek, což je o pět více než nyní, odborné ambulance i zázemí pro děti a jejich doprovod. Náklady na samotnou stavbu, které dosáhnou 87 milionů, platí kraj coby zřizovatel nemocnice.

Oldřich Pojezný (na snímku) je správcem hydrometeorologické stanice už dvacet let.
Deště bylo zatím málo. Čeká Žďársko další suchý rok?