Mírnější jsou na pejskaře "bytovkáře" ve Velké Bíteši a Velkém Meziříčí, kde čtyřnohý přítel vyjde na rovnou tisícikorunu. Okresní město Žďár nad Sázavou je s požadovanými devíti stokorunami v porovnání s dalšími městy v regionu překvapivě až téměř poslední. Nižší poplatky mají pouze v Novém Městě na Moravě. Tam bez ohledu na to, zda majitel bydlí v rodinném domě či bytovce, vyjde ročně pes na čtyři sta korun.

Mnohým se příčí městu platit tisícikorunové částky, proto se uchylují k nejrůznějším trikům. Podle žďárského místostarosty Jaromíra Brychty jsou v evidenci přihlášeny jen dvě třetiny psů, kteří ve Žďáře skutečně žijí.

Majitelé, kteří mají psa načerno se při kontrole městskými strážníky vystavují riziku. „V případě, že policisté při kontrole zjistí, že pes nemá známku, mohou majiteli udělit blokovou pokutu," popsala případné sankce Lenka Strnadová z finančního odboru žďárského městského úřadu.

Lidé z měst se také čtyřnohého miláčka snaží přihlásit prostřednictvím někoho jiného v blízkých vesnicích, kde se za psa platí do stokoruny. „Přestěhovali jsme se do Žďáru z vesnice. Kdybychom psa nepřehlásili, platili bychom asi desetinu toho, co teď," uvádí majitel labradorského retrívra Petr Králíček.

Ve Žďáře stejně jako v dalších obcích a městech rozlišují, kde má vlastník psa trvalé bydliště. Pokud jde o dům pouze s jedním nebo dvěma byty, vyjde poplatek jen na tři sta korun. Za každého dalšího čtyřnohého miláčka ale už město požaduje devět set.

Razantní navýšení sumy se dočkají také ti, kteří si k jednomu pejskovi v domě s více jak dvěma byty pořídí druhého. Zatímco první je bude stát devět set korun ročně, za druhého už městu zaplatí dva tisíce. Výrazně lépe jsou na tom lidé z místních částí Žďáru. Stejně jako třeba v blízkém Vojnově Městci nebo Novém Veselí zaplatí za psa stokorunu ročně.

Povinnost platit mají majitelé od tří měsíců věku psa, vždy v místě svého trvalého bydliště. Od poplatků jsou osvobozeni například nevidomí, držitelé průkazů ZTP/P, lidé provozující útulek zřízený obcí a ti, kteří provádějí výcvik asistenčních psů. Zvláštní pravidla platí i pro ty, kteří si vezmou psa z útulku, ve Žďáře jim to například zaručuje roční osvobození od poplatků.