„Této skutečnosti bychom rádi využili. Speciální trasy pro horská kola v celkovém rozsahu dvaceti až třiceti kilometrů vzniknou poblíž hotelu Ski a sportovního areálu a při jejich budování bude možné využít i některé staré lyžařské trasy," vyjádřil se Šmarda.

„Mělo by jít o čtyři stupně obtížnosti, takže na své by si přišli jak nároční cyklisté, tak i středně nároční, rodiny s malými dětmi, a je počítáno také s lehkou trasou určenou přímo malým dětem," popsal starosta.

Metr široké cesty

Nové stezky budou vybudovány tak, aby navazovaly na stávající cyklotrasy, které cykloturisty dovedou k památkám a zajímavostem na sousedním Bystřicku či Žďársku. Singltreková trasa je úzká cesta v přírodě upravená tak, aby odolávala přírodním vlivům, a určená především cyklistům. Respektuje původní prostředí, kopíruje reliéf krajiny a vzhledem ke své půlmetrové až metrové šířce je jednosměrná.

Singltrekové tratě v České republice fungují na Frýdlantsku, první trasy byly v roce 2010 zprovozněny v Novém Městě pod Smrkem, dnes jsou už rozšířeny až do nedalekého Polska.

„Kdybychom byli po Novém Městě pod Smrkem, se kterým jsme i ve sdružení Nová Města Evropy, druhým Novým Městem se singltrekovými tratěmi, bylo by to příznačné i v souvislosti s názvy našich měst," poznamenal starosta Šmarda.

V rozpočtu Nového Města na příští rok je na projekt, případné výběrové řízení na zhotovitele stavby a vznik singltreků pro začátek vyčleněn milion korun, skutečné náklady jsou však podstatně vyšší. ⋌dokončení na straně 3

„Odhadem se jedná o patnáct až dvacet milionů korun, předpokládáme, že bychom na vznik singltreky mohli získat evropskou dotaci ve výši až pětaosmdesát procent nákladů. Jedná se o nekomerční projekt, mohlo by to vyjít," doufá Michal Šmarda.

„Žádost o dotaci podáme v lednu, na jaře snad už budeme vědět, jak jsme dopadli," poznamenal místostarosta Nového Města Stanislav Marek.
Pokud by Novoměstští dotaci na terénní stezky nezískali, dočasně by projekt odložili. „Bez finanční podpory bychom si to nemohli dovolit, možná po etapách," dodal Šmarda.

Trasy uvítají místní bikeři. „V Novém Městě pod Smrkem jsem byl v září, když otevírali novou černou trasu na Hejnickém hřebenu, a bylo to super. Jenže je to pro mě dost z ruky, takže kdyby něco podobného vzniklo i u nás, byl bych moc rád," prohlásil Radim Kamarád z Nového Města na Moravě.