„V nejhorším stavu byly dekorativní vázy. Jedna z nich byla už tři roky provizorně zajištěná. Jsme rádi, že se sehnaly peníze na opravu a konečně se s tím začalo něco dělat," uvedl ředitel Horácké galerie Josef Chalupa.

V havarijním stavu už byla celá atika. „Vyžadovala akutní restaurátorský zásah. Byl nejvyšší čas přistoupit ke konzervačnímu a stabilizačnímu procesu, který mimo jiné obnáší doplnění a rekonstrukci chybějících částí i plastické a barevné retuše," vyjádřila se radní Kraje Vysočina, který budovu někdejšího novoměstského zámku vlastní, Marie Kružíková.

Oprava mohla být zrealizována díky dotaci získané z ministerstva kultury. Z celkových nákladů ve výši téměř 340 tisíc korun z ní bylo uhrazeno 200 tisíc. Zbytek zaplatí majitel objektu. „Díky dotaci se podaří zaplatit rekonstrukci průčelí. Jde ale pouze o nejdůležitější opravu, neřeší to celkovou situaci bývalého novoměstského zámku. Byli bychom rádi, kdyby se podařilo také sehnat peníze na opravu druhého nádvoří, které je dnes v katastrofálním stavu," podotkl novoměstský starosta Michal Šmarda.

Nové Město často využívá prostory Horácké galerie pro své kulturní akce. Ty se v převážné většině případů odehrávají na prvním nádvoří. Další otevřená část by tak nejen městu umožnila organizaci prostorově náročnějších koncertů a dalších kulturních počinů.

S nutností dalších oprav souhlasí také šéf Horácké galerie. „Měla by pokračovat rekonstrukce celého areálu. Projekt už je hotov, čeká se jen na dotaci. Jedna nám utekla, dostali ji pouze ty instituce, které mohly prokázat více než třicetitisícovou roční návštěvnost. K nám v loňském roce zavítalo jen okolo patnácti tisíc návštěvníků, takže jsme na evropské peníze nedosáhli," posteskl si Josef Chalupa.

Současné restaurátorské práce na průčelí zámku nijak nenarušují chod Horácké galerie. Veškeré výstavy i kulturní akce jsou stále návštěvníkům přístupné bez jakýchkoliv omezení.

„Přestože je u vstupu lešení, galerie je i nadále v provozu. Nyní nabízíme výstavu Jana Vičara nazvanou Afrika, na níž je připomínán i František Vladimír Foit, cestovatel a sochař z Telče," vyjmenoval jednu ze současných expozic Josef Chalupa.

Horácká galerie ale připravuje i další výstavy. „Od 2. června budou v arkádové chodbě vystaveny kresby Ladislava Martínka, jehož sochařskou pozůstalost spravujeme. Připomeneme tak autorovo nedožité 90. výročí narození," prozradil Josef Chalupa.