„My to známe, roste to i na louce u naší babičky, je to vatovec," prohlásil znalecky jedenáctiletý Jiřík.

Vatovec, neboli také pýchavka obrovská, je houbou, kterou si nikdo nemůže splést s žádnou jinou. Plodnice mohou dorůst do velikosti až více než sto centimetrů v průměru a jejich hmotnost občas překročí i dvacet kilogramů.

Tyto houby lze najít prakticky kdekoliv. Na loukách a pastvinách, na okrajích lesa nebo v zahradách a v sadech. Roste od srpna do října, ale v případě teplejšího jara se mnozí nadšení houbaři radují už z květnových nálezů.

Výhodou je, že vatovec málokdy roste osamocený. „Na louce u naší babičky jich roste vždycky spousta. A pořád dorůstají další a další," řekl Jiří Novák.

Mozeček a škvarky

„Já sice houby nejím, ale kluci je mají rádi. Z vatovce jim usmažím řízky. Oba dva svorně tvrdí, že jsou hrozně dobré, že chutnají podobně jako smažený sýr," nechala se slyšet maminka dvou šťastných nálezců Jitka Nováková, která s dětmi přijela na Vysočinu na dovolenou z Frýdlantu nad Ostravicí.

Z plodnic pýchavky obrovské lze upravit nejen řízky, ať už v trojobalu nebo v pivním těstíčku, ale také například pýchavkový mozeček nebo škvarky. Gurmáni ale nedají dopustit ani na houbovou omáčku a vhodné jsou vatovce také do polévky.

Sběr bílých a oproti jiným houbám neobvykle velkých plodnic vatovce má ještě jednu velkou výhodu. Většinou stačí jedna, dvě houby a košík je dokonale plný.

Při následné tepelné úpravě nasbíraných hub je ale zapotřebí dávat si pozor na to, aby dužnina byla dokonale bílá nebo krémová. Hnědé zabarvení je v tomto případě nežádoucí a je známkou toho, že pýchavka obrovská je už stará a tudíž ke kuchyňskému zpracování nevhodná.