Prodej vánočních stromků byl ve městě zahájen hned na několika místech. Od minulého víkendu jsou mimo jiné k mání v Obchodním domě Kinský v Bezručově ulici. Podle slov prodavače Bronislava Smetany je o ně zájem od prvních dnů obrovský. „Od pátku 30. listopadu do neděle 2. prosince jsme prodali asi 350 stromů. Zatím jednoznačně vedou borovičky. Směle by jim konkurovaly jedle, ovšem těch je letos málo. Namrzly a navíc trpěly houbovou chorobou. V současné chvíli jsou vyprodané," podotkl Bronislav Smetana.

Ten také poznamenal, že ceny neměnili, jsou totožné s těmi loňskými. V závislosti na velikosti stromku se u obyčejné borovice pohybují od 99 do 159 korun, u jedle od 139 do 159 a u smrku od 69 do 100 korun. Za smrk stříbrný si v obchodě účtují od 320 do 360 a za jedli kavkazskou od 629 do 679 korun.

Místo stromku větev za tři koruny

„Kdo nechce strom, může si odnést jedlovou, borovicovou, nebo smrkovou větev. Kus stojí tři koruny," dodal Bronislav Smetana.

Od začátku tohoto týdne nabízejí vánoční stromy, řezané nebo živé kontejnerované, v areálu Zahrady Vysočina v Brodské ulici. Lze volit ze dvou druhů borovic a smrků a tří druhů jedliček – concolor, korejské a kavkazské. Ani v této prodejně ceny nenavyšovali. Zatímco obyčejný smrk prodávají za 199, ten stříbrný vyjde na 350 korun. Zájemce o borovičku vydá z peněženky od 299 do 350 korun a v případě jedlí je pak stanovena jednotná cena 690 korun.

Zákazníci si mohou vybrat vánoční strom, původem z českých plantáží, rovněž v obchodech Rozkvetlý domov v Palachově ulici a na Havlíčkově náměstí. Jak sdělila Magda Lebišová, nebylo letos jednoduché sehnat jakostní stromečky, protože je poškodily únorové extrémní mrazy. „Říkáme lidem, aby si pro stromeček přišli hned začátkem prosince, dokud je výběr. Není pravda, že když nechají koupi stromku na později, tak bude o Vánocích čerstvější. Stromečky se totiž všechny řežou už koncem listopadu," vyjádřila se květinářka Lebišová.

„Když byli syn a dcera malí, měli jsme doma vždy na Vánoce živý stromeček. Většinou borovici. Když děti odrostly, řekli jsme si s manželem, že postačí stromek umělý," tvrdí osmapadesátiletá Žďáranka Marie Špačková.

S příchodem předvánočního období se však zvyšuje riziko krádeží vánočních stromků i jmelí. V rámci prevence chodí lesníci zejména do míst, která by zloděje mohla nejvíce lákat. Navíc u mladých lesních kultur používají postřik chemickým roztokem, který není vidět a za chladu většinou ani cítit. Při pokojové teplotě začne ale látka silně zapáchat. „V neposlední řadě přistupují lesníci k odstraňování bočních větví či přestříkání větví a kmínků stromů barevným sprejem, čím sníží jeho estetickou atraktivnost. Navíc lidem za krádež stromku hrozí pokuta až patnáct tisíc korun," informoval Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí Lesů České republiky.