"Vnuk Petr nás vytáhl do té zimy. Asi si myslel, že pod stromečkem bude už mít dárek,“ smál se děda čtyřletého kluka.

Vánoční strom stojí ve Žďáře nad Sázavou na náměstí Republiky před reprezentativní Starou radnicí. V minulých letech Žďárští s rozsvícením vánočního stromu nespěchali, stávalo se tak až na Mikuláše. S ostatními městy v kraji se Žďár „sladil“ až v minulém roce. „Jen ať to tak je i nadále. K adventní neděli to patří,“ nechala se slyšet Jana Kudláčková.

Přihlížejících včera na žďárském náměstí zazpíval pěvecký sbor baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Mikuláše Fons. Adventní zdravice přednesli starostka Dagmar Zvěřinová a místostarostové Jaromír Brychta a Ladislav Bárta. K lidem promluvili i faráři žďárských farností Vladimír Vojtěch Záleský a Tomáš Holý.

Ze Sázavy pak přijel evangelický farář Petr Gallus. „Přeji vám advent plný hřejivého světla, rozzářených úsměvů, jak těch dětských, tak těch ‚dospěláckých‘, a především plný naděje navzdory všem nejistotám, které máme v politice nebo v osobním životě. Krásný advent všem,“ popřál zaplněnému žďárskému náměstí Republiky farář Petr Gallus.