VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční cukroví bude letos dražší. Lidé si ho přesto dopřejí

Vysočina – Letošní zvýšené ceny másla, vajec a dalších ingrediencí potřebných na pečení se promítnou i do cen vánočního cukroví. Cukrářské výrobny na Vysočině potvrzují jeho zdražení.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Vánoční cukroví. Ilustrační foto.Foto: Deník/Dana Pokorná

„Letos máme cukroví za 430 korun za kilogram. Vloni to bylo 390 korun za kilo. Pečeme z másla a z vajec, naši zákazníci to vědí a respektují i vyšší cenu. Zájem o vánoční cukroví je stále,“ uvedl Jiří Poukar, majitel Cukrárny Penzionu Dena z Jihlavy.

„Tři roky jsme drželi stejné ceny, letos jsme museli o dvacet až třicet procent zdražit. Ale lidé si většinou nedovedou Vánoce bez cukroví představit, takže objednávají stále. Nevezmou si ale pět kilogramů, ale třeba jenom tři,“ potvrdila slova svého jihlavského kolegy Lenka Kočí, která má svou cukrářskou výrobnu v Počítkách na Žďársku.

V cenách se ovšem neprojeví pouze zdražené máslo a vajíčka. „Zvedla se také cena ořechů, je to docela mazec. To nás asi letos trápí nejvíce. Cenu cukroví jsme ale zvedli jen o deset procent, nesmíme to přehánět. Lidé mají zájem pořád, máme už stálou klientelu. Každý rok někdo odpadne, ale jiní se zase přihlásí. Na Vánoce pečeme pokaždé stovky kilogramů cukroví,“ poznamenal Pavel Sláma, spolumajitel Cukrářství Sázava.

Cukrářské výrobny už s pečením drobných dobrot, které jsou určeny pro sváteční stůl, většinou začaly. Tak, aby stihly vykrýt veškeré objednávky. „U nás je to letos trochu jiné. Máme málo cukrářek, takže budeme péct jenom něco málo a pouze na pult. S objednávkami nepočítáme. Zájem by sice byl, ale nestihneme to. Upečeme tedy jen něco pro ty, kteří si vánoční cukroví pořizují na poslední chvíli,“ řekl Josef Částka z Pekařství Řečice, které má své prodejny na Žďársku i na Havlíčkobrodsku.

Přestože musí lidé letos sáhnout o něco hlouběji do peněženky, cukroví, coby tradiční součást Vánoc, si ujít rozhodně nenechají. „Vánoce jsou jednou za rok, vůbec mi nevadí, že je máslo dražší, péct budu. Pravidelně dělávám tak šest druhů, každý z rodiny si řekne, co by tak chtěl, a já si podle toho sestavím seznam. V rodině jsme hlavně masožravci, ale cukroví na Vánoce musí být, musí to doma zavonět,“ usmála se Blanka Veškrnová z Vladislavi na Třebíčsku.

„Já peču každý rok třiadvacet druhů. Je to naše rodinná tradice, dělala to tak moje maminka i babička. Ani letošní rok nebude výjimka. Z másla nepeču, z toho dělám pouze krémy. V těstě ho nahrazuji levnějšími tuky na pečení. A krémového cukroví na vánočním stole moc nemíváme, potrpíme si na klasiku – vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové pusinky, linecké kolečka a hvězdičky slepované marmeládou a podobně. Takže mě cena másla nemůže rozházet. A vajíčka mám od tchyně, ta má doma slepice,“ řekla Jana Kučerová z Velkého Meziříčí.

Někteří si vystačí s potravinami z vlastních zdrojů, další si levnější ingredience potřebné pro pečení svátečních dobrot obstarají jiným způsobem. „Jsem už v důchodu, tak mám čas sledovat letáky. Když zveřejní některý ze supermarketů slevu na něco zajímavého, jedeme s manželem tam a nakoupíme pro celou rodinu. Minule bylo zlevněné máslo, tak jsme ho jeli nakoupit už na Vánoce. Bohužel mělo trvanlivost pouze do konce listopadu. Teď jsme zase nakupovali levnější Heru a vajíčka. To už se hodí, zanedlouho začnu péct perníčky, ty se stejně musí do Vánoc rozležet,“ vyjádřila se Marie Novotná z Nového Města na Moravě.

Někdejší hektické pečení tak, jako v dobách, kdy se stoly pod vánočním cukrovím přímo prohýbaly, je už ale dávno pryč. Přestože se občas podaří nakoupit máslo levněji nebo dostat vajíčka za rozumnou cenu od známých či příbuzných, staré známé recepty od Magdaleny Dobromily Rettigové začínající slovy „dej na mísu tři žejdlíky mouky, pokrájej do ní čtyry loty másla a vraž do toho osm vajec“ dnes už použije pouze málokdo. Lidé si hledají recepty mnohem méně náročné a často i takové, které takzvaně „jdou s dobou“. „Snažím se vařit a péct zdravě, naše rodina si potrpí na zdravý životní styl. Cukroví na Vánoce mít sice budeme, ale dělám ho z datlí a fíků, sezamových semínek, dýně, jablek a podobně. A sladím ho medem, takže ušetřím i za cukr,“ vysvětlila Iveta Stará z Pelhřimova.

Přestože k nejkrásnějším svátkům roku sladké dobroty nedílně patří, najdou se i lidé, kteří si je raději odpustí. „My cukroví nekupujeme ani nepečeme. Máme s manželem oba cukrovku, takže se sladkému raději vyhýbáme. Nakoupíme si raději více ovoce. Na Vánoce bez vanilkových rohlíčků jsme si zvykli už dávno, takže si je klidně necháme ujít i letos. A věřte nebo ne, Štědrý den bez cukroví není o nic méně štědrý,“ rozesmála se Lenka Šírová z Bystřice nad Pernštejnem.

Autor: Helena Zelená Křížová

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zámečník110 Kč

Stavební zámečníci Zámečník. Požadované vzdělání: nižší střední. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 140 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme zámečníka pro zámečnickou dílnu v areálu firmy GREMIS, s.r.o. s platným svářečským průkazem. Životopisy zasílejte na e-mail: r.studena@gremis.cz. Pracoviště: Gremis, s.r.o., Jihlavská, č.p. 230, 594 01 Velké Meziříčí. Informace: Radmila Studená, +420 566 523 751.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu25 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) ŘIDIČ (-KA) NÁKLADNÍHO VOZIDLA NAD 3,5 T - Žďár n.S.. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: TATRA 815 platný ŘP sk. B, C + potřebné doklady, ŘP sk. E a praxe výhodou, zdravotní způsobilost, samostatnost, flexibilita. Požadujeme člověka aktivního, se vztahem ke svěřenému vozidlu. , Upřednostňujeme zaslání životopisu e-mailem.. Pracoviště: Auto rosecký s.r.o. - pracoviště zr, Jamská, č.p. 1670, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Pavel Rosecký, +420 723 739 611.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technik20 000 Kč

Revizní technici v elektrotechnice a energetice TECHNICKÝ PRACOVNÍK REVIZE A INSPEKCE. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVNÍ NÁPLŇ:, - Provádění revizí el. zařízení ve ŽĎAS, a.s., POŽADAVKY:, - výuční list/ÚSO/SŠ v oboru elektro, - práce na PC, - osvědčení o odborné způsobilosti k revizím el. zařízení, - vyhláška č.50/78 Sb. § 9, - čistý TR, praxe výhodou. Pracoviště: Žďas, a. s., Strojírenská, č.p. 675, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Radmila Rolinková, +420 566 642 401.

Výroba - Výroba Obsluha strojů13 500 Kč

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu Operátor výroby. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 16500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Jedná se o výrobu zdravotnických prostředků - kompletace a balení výrobků., Práce v čistém prostoru. Pracoviště: Bismed, s.r.o. nové město na moravě, Soškova, č.p. 1562, 592 31 Nové Město na Moravě. Informace: Anna Hrdličková, +420 733 608 890.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vyzkoušejte si přijímačky.

Prověřte své znalosti z matematiky v dnešním testu Deníku

Ilustrační foto.

Snipeři se prostříleli do play-off s předstihem

Bronzová Samková v Brně a 88letý násilník s paličkou na maso: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 21. února 2018.

ANKETA: Vyberte nejhezčí masopust na Vysočině

Vysočina - Masopustní veselí skončilo. Redakce Deníku vybrala nejvydařenější oslavy v Kraji Vysočina a vy můžete hlasovat o tu nejlepší. Své hlasy posílejte do 28. února do 12 hodin. Podpořte vaše maškary!

Osmdesát tisíc nikdo nevrátil

Nové Město na Moravě – Novoměstští policisté prověřují případ zatajení nálezu peněz.

Telefonních budek je stále méně, úplně ale nezmizí

Vysočina – O další tři méně. Jihlava letos plánuje během prvního půlroku zrušit další telefonní automaty. I tak jich ale bude mít dvakrát více než Třebíč, která je v kraji druhá. Další města jich mají ještě méně.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT