K události došlo někdy mezi sobotním večerem a nedělním ránem. „Oznámení o poškození objektu přijali policisté v nedělních dopoledních hodinách. K jeho prověření byla okamžitě vyslána policejní hlídka," informovala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Strážci zákona potom na místě zjistili, že pachatel posprejoval tři zděné pilíře oplocení třemi symboly červené barvy. Plot se nachází před nemovitostí nově zvoleného českého prezidenta.

„Jakýkoliv vandalismus je nemilou záležitostí. Překvapilo mě to," netajil se svými pocity starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek. „Nechci předjímat, ale tohle nemohl udělat nikdo z místních obyvatel. Už proto, že byl poškozen majetek nikoliv Miloše Zemana, ale jiných lidí. Majitele, jimiž jsou chalupáři, jsem okamžitě informoval," vyjádřil se ještě Křivánek.

Nic dobrého si o výtvoru barbara nemyslí ani obyvatelé městyse. „Je to hnus. Tomu, kdo to udělal, přeji, aby ho policie vypátrala a byl za to potrestaný," poznamenal pro Deník jeden ze sousedů Miloše Zemana.

Policisté věnují případu maximální pozornost, do Nového Veselí se dostavili rovněž kriminalisté žďárského územního odboru včetně kriminalistického technika. Ten místo činu zadokumentoval a zajistil stopy. „Právní kvalifikace bude stanovena až na základě komplexního vyhodnocení všech zjištěných skutečností. Po pachateli policisté intenzivně pátrají," sdělila mluvčí Jana Kroutilová.