„Při mé návštěvě útulku, který vedou manželé Sojkovi, neměli psi i přes nesnesitelné vedro vodu, v nádobě byl jen zbytek zelené tekutiny. Místo krmení se všude válely smrduté odřezky tlustého masa. Psi byli vystrašení, kotce neuklizené, všude byly přítomné výkaly a roje much," poukázala Marie Dobrovolná.

Majitelka útulku s hodnocením žďárské a novoměstské veterinární lékařky nesouhlasí. „Paní veterinářka je trochu hysterická. Psi jsou v kotcích, vodu samozřejmě dostávají a krmíme je granulemi. Máme v útulku momentálně šest psů," prohlásila Jolana Sojková.

Krajská veterinární správa už provedla kontrolu. „Zatím vám k tomu nic neřeknu. Protokol v tuto chvíli zpracováváme," uvedl Jan Bořil z Krajské veterinární správy pro Kraj Vysočina.

Mrtvoly psů trčí ze země

Veterinářka přišla do útulku zkontrolovat psy, kteří byli před časem odebráni původnímu majiteli úřadem pro zastupování státu a byli převezeni právě do žďárského útulku. „Byla jsem se podívat, jak se mají, ale nenašla jsem tam ani jednoho. Ze sedmi psů, kteří byli odebráni, přežili jen dva. Jen ti, kteří byli umístěni do útulku v Polné. Ve Žďáře žádný. Podle majitelky útulku prý uhynuli na psinku. Podle mě šlo spíš o otravu zkaženým masem," řekla Marie Dobrovolná. Velmi nepříznivý dojem na ni udělalo také psí „pohřebiště" nedaleko útulku.

„Šli jsme se podívat, kam je zahrabávají. Za ohradou mají povolené mrchoviště, části mrtvých psů trčí ze země. Je to tam strašné," popsala nález Marie Dobrovolná a doložila ho fotografiemi.

Veterinářku nenadchlo ani umístění psů v útulku. „Jedna fenka se nachází v kurníku na hromadě slepičáků," podotkla Dobrovolná. Veterinářka si jednoho ze psů vzala kvůli nepříznivému zdravotnímu stavu s sebou do ordinace.

„Je to fenka a vypadala, že je těžce nemocná. Ale byla jen dehydrovaná a podvyživená. Byly na ní tisíce blech. Prodělala také antiparazitální léčbu," konstatovala veterinářka Marie Dobrovolná.

Žďárský útulek je finančně dlouhodobě podporován městem, které do něj nechává převézt zatoulané a odchycené psy.

„Útulek je soukromý a město má s jeho majiteli smlouvu, která platí do ledna příštího roku. Vozíme tam odchycené psy. V současné době tam jsou čtyři psi od nás," uvedl zástupce vedoucího městské policie Luboš Skřivánek.

Právě městská policie reagovala na oznámení Marie Dobrovolné tím, že kontaktovala krajskou veterinární správu, která přijela na místo provést šetření.

„My nejsme kompetentní k tomu, abychom posoudili situaci po veterinární stránce. Pouze tam dovezeme odchycené psy, které pak občas kontrolujeme. Neříkám, že je tam situace úplně optimální, ale neshledali jsme, že by psi, co tam máme, byli v nějakém opravdu hrozném stavu," řekl Luboš Skřivánek.

Stížnosti na žďárský útulek se ale množí. Město je muselo řešit i v minulosti. „Na základě podnětů místních obyvatel jsme se snažili útulek podpořit finančně i materiálně, kupovali jsme pro ně například karanténní box. Přispívali jsme také na zvýšení krmné dávky, aby psi byli dostatečně zajištěni. Nemohu říct, že by tam zvířata vyloženě strádala, ale také to tam nevypadalo nijak vábně. Momentální situaci ovšem neznám, takže na ni nemohu nijak reagovat," sdělila bývalá starostka Žďáru a současná žďárská zastupitelka Dagmar Zvěřinová.

Některé stížnosti ale neutichly. „Chtěla jsem si z útulku adoptovat pejska. Volala jsem tam, ale domluva s paní majitelkou byla hrozná. Nakonec už mi ani nezvedala telefon," postěžovala si Petra Jandová ze Žďáru.

I tyto výtky majitelka útulku odmítla. „Záleží na tom, jestli jsem na příjmu. Může se stát, že telefon někdy nevezmu, ale to není pořád," bránila se Jolana Sojková.

Město, které útulek dlouhodobě finančně podporuje, o celé kauze ví. „Musíme počkat na vyjádření veterinární správy, od něj se pak bude všechno odvíjet," prohlásil včera místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement.