Čokoládové pivo je hitem Velikonoc v bystřickém centru Eden. Kdo ho chtěl v sobotu ochutnat, musel si vystát pořádně dlouhou frontu. Pro výrobu pěnivého moku s vůní čokolády byly použity dvě speciální ingredience. Takzvaný čokoládový slad, což je speciálně upravovaný pšeničný slad vyráběný v Bavorsku. Druhou ingrediencí přidávanou do velikonočního piva je samotná čokoláda. Na tři hektolitry, které v Edenu na sváteční akci připravili, bylo zapotřebí něco mezi jedním až dvěma kilogramy. „Čokoláda se do piva přidává spolu s chmelem už ve fázi vaření. Pivo pak má chuť na jedné straně chmelovou, a na druhé straně jsou v něm výrazně cítit i chutě jiné. Ale protože používáme hořkou čokoládu, tak hořkost nakonec převládá," vysvětlil sládek Vecheta.

Dvacet dní předem musela být zahřívána vajíčka, z kterých se klubala v sobotu a neděli kuřátka přímo před zraky návštěvníků bystřického centra Eden. „Umordovaly by ho,“ odháněl od pár hodin starého kuřete malé dcery Janu a Pavlu Jiří Doubravský z Bystřice. „Bydlíme v paneláku a už ani děda s babičkou na vesnici zvířectvo nedrží. Dětem chybí kontakt se zvířaty. Však jsem je tady od výběhu s kozami nemohl dostat,“ dodal s úsměvem povoláním učitel.

Netradiční velikonoční výzdobu mají ve Štěpánově nad Svratkou. U kostela svatých Petra a Pavla mají obří vejce ozdobené desítkami kraslic. Prohlížejí si je místní i turisté.
OBRAZEM: Obří vejce ve Štěpánově zdobí desítky kraslic

Stovky příchozích si o víkendu mohly v Edenu pod odborným dohledem uplést pomlázku na pondělní velikonoční obchůzku. „Ze čtyř proutků to zvládám, ale při pletení ze šesti nebo osmi si musím najít návod na internetu,“ přiznal Petr Losenický. „Rád si nechám poradit,“ dodal při výběru proutků.

Velikonoce v ráji nabídly také ukázky 3D tisku kraslic, výuku klasického zdobení kraslic, projížďky na koni i vystoupení folklorního souboru Borověnka ze Štěpánova nad Svratkou. „Krásně to mají secvičené a moc pěkně zpívají. Když jsem byla mladá, také jsme ve škole vynášeli Moranu,“ zavzpomínala třiaosmdesátiletá Drahoslava Koštýřová. „Jen ale, aby to vystupování děti neomarodily. Je pořádně vlezlá zima,“ dodala při pohledu na spoře v krojích oblečené malé školáky bystřická rodačka.

To v mlýně bylo teplo a voněly tam čerstvě upečené buchty z kamen. „Šly na dračku. Stála jsem na ně frontu, ale než na mě přišla řada, byly pryč,“ povzdechla si Jana Ondráčková ze Žďáru nad Sázavou s tím, že podobně dopadla i při degustaci Velikonočního menu v Panském domě. „Bylo plno, víc lidí, než stolů. Uspěli jsme až v pivovaru ve frontě na pivo a chleba se škvarkovou pomazánkou s medvědím česnekem. Ta byla výtečná,“ dodala studentka.

Telekomunikační věž byla v Horním lese vybudována v roce 2001, o rok později se z osmatřicetimetrové výšky mohli lidé rozhlédnout po krajině. Otevřena je každoročně v období od 15. dubna do 15. října.
OBRAZEM: Rozhledna Horní les u Rovečného se opět otevřela turistům

Navštívit bystřický ráj můžete i o Velikonočním pondělí. Centrum bude otevřeno od 9:30 hodin do 18 hodin k volné prohlídce, ale již bez programu.

Centrum Eden, středisko šetrného cestovního ruchu, poznání a vzdělávání na Vysočině, je dlouhodobý projekt města Bystřice nad Pernštejnem, Vyšší odborné školy a Střední odborné školy zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem a Evropského centra pro ekologii a turistiku (ECEAT). Vybudování centra Eden stálo 150 milionů korun. Součástí projektu, který dotovala Unie, byla rekonstrukce zchátralého dvora Mitrovských.