„Doporučená objízdná trasa povede přes ulice Neumannova, Studentská a Wonkova a bude určena i pro autobusy MHD," uvedla žďárská policejní mluvčí Jana Martincová. Jezdit tudy budou i autobusové pravidelné linky. „Jde o autobusy ve směru na Svratku, Sněžné a Vojnův Městec," informovala ekonomická referentka Jaroslava Zichová ze žďárské dopravní společnosti Zdar.

Kolony aut a autobusů jedoucích od náměstí Republiky „dolů" tak budou muset od světelné křižovatky ve spodní části náměstí uhnout doprava do Neumannovy ulice a pak se v úzké Studentské ulici, kde je nejenom průmyslovka a internáty, ale poliklinika a supermarket, vyhýbat chodcům, a hlavně autům i autobusům, které na objížďku ze „sedmatřicítky" sjely v opačném směru od ulice Wonkova.

Daleko složitější, tedy hlavně delší, budou mít objízdnou trasu nákladní auta nad 3,5 tuny. Pár desítek metrů uzavřený úsek Dolní ulice budou muset objíždět po desítky kilometrů dlouhé trase. Z jednoho konce Žďáru na druhý po „sedmatřicítce" se šoféři nákladních aut nedostanou. Policisté jim proto doporučují ve směru jízdy od Chotěboře už ve Ždírci nad Doubravou odbočit směrem na Havlíčkův Brod, před ním pak na Přibyslav a odsud dojet do Žďáru. Což bude nějakých pětačtyřicet kilometrů místo původních zhruba dvaceti po silnici I/37 ze Ždírce. „Trasa se našim řidičům kamionů prodlouží, ale budou se muset řídit platnou uzavírkou," dodala Jaroslava Zichová z dopravní společnosti Zdar.

Uzavírka Dolní ulice potrvá do 26. června včetně. Ovšem hned následující den, tedy 27. června, začne platit uzavírka části ulice Brodská kvůli pokračující opravě povrchu státní silnice I/19 směrem k ulici Žižkova, která bude rovněž uzavřena. Toto dopravní omezení bude platit až do 15. října.

Objízdná trasa pro osobní vozidla povede ulicemi Revoluční, Strojírenská, Nádražní, Chelčického a Jihlavská. Do Žďáru bude v době opravy komunikace umožněn vjezd pouze nákladním vozidlům dopravní obsluhy a autobusům.

„Pro nákladní auta nad 3,5 tuny mířící ze Žďáru do Havlíčkova Brodu povede objízdná trasa přes Ždírec nad Doubravou," dodala pro Deník žďárská policejní mluvčí Jana Martincová.

V rámci žďárského okresu je příznivou zprávou fakt, že zhruba v týdenním předstihu skončily práce na opravě pravé poloviny dálničního mostu Vysočina na dálnici D1 nad Velkým Meziříčím. Při nich byl zhotoven nový povrch vozovky, izolace mostovky, výměna zábradlí, odvodňovacího žlabu i odvodňovacího potrubí uvnitř mostu.

Až do 13. září oproti tomu budou muset motoristé počkat, aby mohli projíždět v obou směrech po mostě na silnici I/37 mezi Vojnovým Městcem a Karlovem. Ten se v současné době rekonstruuje a dopravu v místě regulují semafory.

Další uzávěry úseků silnic ve žďárském okrese byly zahájeny také v Obyčtově na Žďársku a v Radešínské Svratce na Novoměstsku, kde rovněž probíhají práce na komunikacích, které skončí v druhé polovině července. Až do předposledního července bude neprůjezdná rovněž silnice v Kadově na Novoměstsku.

-----------

Uzavírky

Žďár nad Sázavou
- ulice Dolní (silnice I/37), oprava horkovodu, od 22. 6. 2012 do 26. 6. 2012
- objízdná trasa pro osobní vozidla vede přes ulice Neumannova, Studentská a Wonkova, je určena i pro autobusy; objízdná trasa pro vozidla nad 3,5 t. ze Žďáru n. S. ve směru Havlíčkův Brod na Přibyslav, Pohled, Ždírec nad Doubravou a zpět do Žďáru

- ulice Brodská, Žižkova (silnice I/19), uzavřeno, oprava silnice, od 27. 6. 2012 do 15. 10. 2012

- objízdná trasa pro osobní vozidla vede ulicemi Revoluční, Strojírenská, Nádražní, Chelčického a Jihlavská; do města bude po dobu oprav umožněn vjezd pouze dopravní obsluze včetně autobusů MHD, pro nákladní vozidla nad 3,5 t jedoucí po trase Žďár nad Sázavou – Havlíčkův Brod povede objízdná trasa přes Ždírec nad Doubravou

Radešínská Svratka: silnice II/360, práce na silnici, od 18. 6. 2012 do 22. 7. 2012

Obyčtov: silnice III/35424, práce na silnici, od 18. 6. do 29. 7. 2012

Kadov: silnice III/35413, práce na silnici, od 6. 6. do 30. 7. 2012

zdroj: Policie ČR