Na problém nedávno upozornili vedení okresního města někteří obyvatelé sídliště Stalingrad, kteří dokonce sepsali za vybudování ostrůvku petici. Sešlo se na ní celkem dvaadvacet podpisů.

Náročný výstup

„V současné době autobusy městské hromadné dopravy zastavují u čekárny ve vzdálenostním odstupu dva až dva a půl metru od hrany obrubníku chodníku. Tím se zhoršuje nástup na první schodový stupeň autobusu a výstup z něj výškově až o patnáct centimetrů,“ přiblížil problém Vladimír Zich z petiční iniciativy.

Podle něj je takový stav značně nevyhovující a nebezpečný, a to obzvláště pro lidi s horší stabilitou, důchodce a také maminky, které cestují autobusem s kočárky. K vyřešení situace v ulici Okružní-horní by podle radnice mohlo dojít ještě v tomto roce. Záležitostí se nyní už zaobírá komunální odbor žďárského městského úřadu.

„Byli bychom rádi, kdyby mohl být ostrůvek vybudován ještě tento rok, protože nastupování a vystupování z autobusu je právě v zimě nejnáročnější a pro některé lidi i s rizikem úrazu. Ale nemůžeme to samozřejmě na sto procent slíbit. Tím, že se vše začalo řešit až nyní na podzim, již nemáme na přípravu moc času. Pokud přijde letos brzy zima, je možné, že budeme muset akci odložit až na jaro roku 2012,“ vyjádřila se žďárská starostka a senátorka Dagmar Zvěřinová.

Zároveň dodala, že zrealizovat takový projekt není jednoduché, jak by se mohlo někomu zdát. „Podle našich zkušeností navíc může taková stavba přijít až na tři sta nebo čtyři sta tisíc korun,“ dodala Dagmar Zvěřinová.