„Všichni tři naši lékaři museli o možnost předepisovat léčebné konopí zažádat a následně se zaregistrovat u Státní agentury pro konopí pro léčebné použití. Nějaký čas to zabere, proto jsme rádi, že takovou administrativní zátěž podstoupili. V těchto dnech dokončují registraci další dva naši lékaři, onkolog a neurolog. Předepisovat konopí pro léčebné použití by ale nebylo možné bez lékárny, kde preparát v předepsané síle připraví. V lékárně je totiž ta administrativní zátěž násobně vyšší,“ vyjádřila se mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková.

První pacient si podle jejích slov léčebné konopí předepsané na chronickou jinak neutišitelnou bolest z nemocničního zařízení odnesl už v červnu. „Takových pacientů registrujeme zatím třináct, v lékárně jsme měli již jednadvacet příprav. Individuálně připravovaný léčivý přípravek z léčebného konopí pacientovi připravíme do čtyřiadvaceti hodin. Jeden den přinese předepsaný recept a druhý den si domů odnese již hotové tobolky k užívání. Většinou se tobolky užívají jedenkrát denně,“ informovala vedoucí nemocniční lékárny Jana Lacinová.

Fotbalisté FC Žďas Žďár nad Sázavou (v bílém), ilustrační foto
S domácím prostředím se fotbalisté Žďáru rozloučili debaklem

„Léčebné konopí v ambulanci bolesti a paliativní medicíny předepisujeme pacientům s chronickou jinak neutišitelnou bolestí. Na hodnocení účinků je asi ještě brzo, ale všichni pacienti hovoří o lepším spánku, popisují slabší bolest a menší závratě, které jinak pociťují při užívání opiátů. Někteří mají i větší chuť k jídlu. Další výhodou užívání léčebného konopí je snižování dávek jiných léků,“ popsal účinky marihuanových tobolek lékař z ambulance bolesti Miroslav Meduňa.

Podle lékařů je maximální množství vydaného konopí pro jednoho pacienta na období jednoho měsíce 180 gramů. Tato léčba není hrazena ze zdravotního pojištění, pacienti proto musí sáhnout do vlastní kapsy. Měsíční dávka vyjde na částku okolo 550 korun. „Konopí je možné předepsat lékařem výhradně formou elektronického receptu s omezením. Jde o speciální formu elektronického receptu, díky které může lékárna ověřit, zda za dané období nebylo překročeno maximální množství vydaného konopí pro daného pacienta,“ poznamenala Tamara Pecková.