„Chtěli jsme upozornit na problematiku prevence rakoviny prostaty a varlat. Proto jsme spojili své síly se Střední školou obchodu a služeb Žďár nad Sázavou, která nám dodala čtyři šikovné budoucí holiče a uspořádali jsme skupinové holení,“ vysvětlila mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková.

Ještě před začátkem akce se u provizorního holičství objevil první zákazník. „Už jsem to potřeboval sundat. A taky jsem přišel podpořit dobrou věc,“ řekl Jan Zahrádka ze Žďáru nad Sázavou, který je v současné době dočasným obyvatelem novoměstské nemocnice, takže to měl do „provozovny holičství“ velmi blízko.

„Prevence rakoviny je dobrý nápad, proto jsem přišel. Doma se vousy moc nelíbily, takže budou rádi, že je sundám,“ usmál se další ze zákazníků mladých holičů Dušan Mazel z Nového Města na Moravě.

Kladně hodnotili nápad i sami učni, kteří dostali shazování vousů na práci. „Jsem moc ráda, že se toho můžu zúčastnit, je to pro dobrou věc. Pánové nemají nějaká speciální přání, chtějí to prostě jen shodit dolů,“ prozradila na zákazníky Monika Bartošová ze třetího ročníku oboru kadeřnictví Střední školy obchodu a služeb Žďár nad Sázavou.

Některé vousáče přivedly do provizorního holičství ženy. „Já jsem přivedla partnera, chtěli jsme akci podpořit. Je to dobrá věc nejen pro své preventivní cíle, ale také pro naše kadeřnice, které se tady mohou něco naučit a získat nové zkušenosti,“ sdělila ředitelka Střední školy obchodu a služeb Žďár nad Sázavou Radka Hronková, která zároveň přiznala, že si přítel na její příkaz, že si musí nechat narůst vousy, několikrát postěžoval a zároveň se těšil, až už je bude moci dát dolů.

Stavba nové protialkoholní záchytné stanice v Jihlavě.
OBRAZEM: Po Novém roce do nové záchytky

Mezi muži, kteří usedli do holičských křesel, nechyběli ani lékaři z novoměstské nemocnice. „Já jsem na to letos málem zapomněl, ale připomněly mi to dcery. Pokaždé, když se blíží listopad, se začnou děsit, že si zase nechám narůst knír. Zkouším různé druhy knírů, ale nakonec vyhraje ten, který snese i manželka. Nemá ráda takové ty kníry à la sňatkový podvodník nebo, jak říká náš sanitář, lázeňský švihák. Takže já volím klasická řidítka,“ popsal své zkušenosti s nošením kníru primář oddělení patologie Jan Brázdil.

„Já jsem ale nebyl ten, kdo si jako první nechával narůst knír. Přede mnou akci propagoval chirurg Dobroslav Novák. Já jsem ho chtěl podpořit, takže jsme pak nějakou dobu chodili s knírem dva. No a vloni jsme už byli tři. A letos je nás mnohem víc,“ pochválil kolegy Jan Brázdil, který je také kapitánem týmu Nemocnice Nové Město na Moravě a její přátelé na webových stránkách nadace Movember. „Chodí tam internetové platby, teď už máme na našem kontě přes dvacet tisíc korun. Díky této nadaci se vybere poměrně hodně peněz, které pak spravuje a přerozděluje nadační fond Muži proti rakovině,“ vysvětlil Jan Brázdil.

S balením dárků pro děti ze sociálně slabších rodin pomáhal Ivoně Nečasové i její syn František.
Vánoční sbírka: Ivona Nečasová zabalila sedm Krabic od bot

Také peníze vybrané od mužů, kteří se přišli oholit do novoměstské nemocnice, poputují na číslo účtu nadačního fondu Muži proti rakovině. Akce v novoměstské nemocnici ovšem splnila i další účel. „Po vyhlášení akce Movember jsme zpozorovali zvýšený zájem o vyšetření jak prostaty, tak varlat,“ potvrdil lékař z urologického oddělení Jiří Janů. „Pokud měli muži v blízkém příbuzenstvu někoho s diagnostikovanou rakovinou prostaty, tak by měli chodit na prohlídky pravidelně od pětačtyřiceti let. Pokud tomu tak nebylo, pak stačí sledování od padesáti,“ dodal.

Vyšetření se podle jeho slov muži bát vůbec nemusí. „Vyšetření prostaty spočívá v klinickém vyšetření a v odběru krve, přičemž nejbolestivější je vpich jehly spojený s odběrem krve. Vyšetření varlat se provádí pohmatem a ultrazvukem a je naprosto nebolestivé,“ uklidnil případné pacienty Jiří Janů.

Alexander Horák, Chlumětín, 14.11. 2018, 3140 g, 49 cm
Podívejte se na další krásná miminka ze Žďárska