Prokázala to měření policistů i nainstalované radary upozorňující řidiče na rychlost jejich vozidla. „Na místech, kde řidiči nejvíce porušují povolenou rychlost, chceme zavést úsekové měření. Konkrétně v Novém Městě na Moravě v Brněnské ulici a v našich místních částech Rokytně a Pohledci,“ nechal se slyšet novoměstský starosta Michal Šmarda.

Bítešská škola prošla celkovou rekonstrukcí. Součástí jejího exteriéru jsou i hodiny.
Hodiny na školní budově ve Velké Bíteši už mají ručičky zpět. A správně velké

Úsekové měření podle jeho slov začne v průběhu prvního pololetí příštího roku. Městská kasa může na nedisciplinovanosti řidičů vydělat. „Města i obce na tom slušně vydělávají. Nejsem si jistý, jestli jsem zastáncem úsekového měření nebo jeho odpůrcem. Je fakt, že někteří jezdí strašně rychle i tam, kde je nebezpečí, že někoho srazí. Na druhou stranu mi to občas přijde s prominutím jako buzerace,“ okomentoval Pavel Fiala z Nového Města na Moravě.

Novoměstský starosta mu v tomto případě oponuje. „Na řadě míst z toho mají slušný výnos. Ale nejde jen o peníze. Cílem je, abychom na tom spíš prodělávali. Nejlepší by bylo, kdyby všichni jezdili slušně a my bychom na tom neměli ani korunu,“ řekl Šmarda.

Nejhorší situace je podle jeho slov v Brněnské ulici. Tam došlo jen během letošního léta ke dvěma vážným dopravním nehodám. „Obě se staly z důvodu nepřiměřené rychlosti,“ připomenul Šmarda.

Soukromá iniciativa

Na Brněnské ulici už situaci hlídají i improvizované figuríny policistů. „To byla soukromá iniciativa. Lidé, kteří už nevěděli, jak dál, to vyřešili tímto způsobem,“ usmál se Šmarda.

Ale ani v místních částech není úplně bezpečno. „Vážná situace je v Rokytně, kde nemohou být vybudovány chodníky kvůli nedostatku místa. A nepříjemná situace, i vzhledem k tomu, že za zatáčkou je hned škola, je i v Pohledci. Děti se tam musí mít velmi na pozoru,“ popsal novoměstský starosta.

Mitrovský dvůr se na trh s biopotravinami poprvé zapsal v roce 2015. Zaměřují se tam především na masné produkty z celoročně volně paseného hovězího skotu plemene Aberdeen Angus.
Nejlepší českou biopotravinou je sušené maso z Mitrovského dvora na Žďársku

Poté, co radnice zveřejnila svůj záměr, požadují místní obyvatelé úsekové měření i na dalších místech. „Lidé to buď schvalují nebo chtějí úsekové měření i jinde,“ potvrdil Šmarda.

Časem by se tak mohly radary objevit například ve Žďárské ulici, v Hlinném, ve Vlachovické ulici a dalších místech. „Pokud se to osvědčí, tak nemůžeme vyloučit, že úsekové měření nerozšíříme,“ upozornil Šmarda.