„Jde o dluhy na nájmu po osmi lidech, kde nemáme šanci, že bychom se peněz domohli. U některých z těchto dlužníků jsme totiž museli uhradit i náklady na pohřeb," uvedl novoměstský místostarosta Stanislav Marek.

Další dva miliony a tři sta tisíc korun jsou novoměstské radnici dlužni nájemníci, kteří sice už v bytech města nebydlí, ale své závazky dosud nevyrovnali. „Ta částka je bez poplatků z prodlení, protože ty každým dnem narůstají," upozornil místostarosta. Vymoci dluh je podle jeho slov velice složité, v některých případech víceméně nemožné, ačkoliv využívají všech zákonných norem. Většinou jde o soudní řešení a exekuci, nicméně je to běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem.

Třetí kategorií jsou stávající obyvatelé bytů města, jež dluží různě vysoké částky.

„U řady z nich jde o malý dluh a nakonec zaplatí, nebo jim vyjdeme vstříc splátkovým kalendářem, když vidíme, že nedoplatek chtějí řešit. Existuje ale i dluh blížící se půl milionu korun a zájem dlužníka jej uhradit je nulový," poznamenal novoměstský starosta Michal Šmarda.

Někteří neplatiči nájemného jsou ve výpovědi, jinde už je návrh na vyklizení bytu, ale i tak dluhy narůstají.

„Doufáme, že by nám u chronických a nespolupracujících neplatičů mohl pomoci nový občanský zákoník. Jsou tam v tomto ohledu tři zásadní změny, a to, že stačí výpověď doručit do sféry obývané nájemníkem, tedy třeba i strčit pod dveře, aby byla brána jako doručená, při vážném porušení povinností nájemníka je mu možné dát výpověď i bez přivolení soudu a dále se ruší povinnost poskytnout náhradní bydlení, protože toho je nyní na trhu více než dost," dodal starosta.